Skip to content

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Як дозаправити космічні супутники? Чи можна очистити Всесвіт від сміття? Як візуалізувати ідеї та відкриття вчених? Найграндіозніші та найфантастичніші проекти протягом кількох років обговорюються в Дніпрі на хакатонох, організованих ГО «Асоціація Ноосфера» за підтримки космічного агентства NASA. І цього року, незважаючи на війну, космічний хакатон, на якому, втім, обговорюватимуться і земні проекти, пройде в жовтні. Про найцікавіші розробки учасників нинішнього та минулих хакатонів розповість «НМ».

Звідки взявся хакатон?

Зізнаюся, що донедавна навіть не чув такого слова як «хакатон». Що воно означає? Спочатку “хакатон” – це термін, що вийшов від поєднання двох слів: хакер і марафон. Втім, сьогодні це вже ніяке не хакерство, а своєрідний марафон думачів, де невеликі команди, фахівці з різних областей спільно працюють над вирішенням проблеми.

І результат вражає! Користі від такого мозкового штурму значно більше, ніж від голої ідеї генія-одинака.

– В Україні NASA Space Apps Challenge проводиться у восьмий раз, а в Дніпрі хакатон-2023 – вже в сьомий, – зазначає Ольга Зима, керівник соціальних проектів ГО «Асоціація Ноосфера». – З 2017 року до локального івенту найбільшого космічного хакатону в Дніпрі приєдналися понад 820 учасників з 12 областей України. Вони презентували 137 проектів. Наприклад, міжнародне визнання одержав дніпровський проект Diversity. Діти запропонували створити глобальну мережу наземних хабів – прототипів суборбітальних станцій, що імітують реальні космічні умови. Таким чином, можна створити інтерактивні ігрові майданчики для навчання дітей. Сподіваюся, що й осінь-2023 запам’ятається креативними роботами учасників хакатону.

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

У космосі теж потрібна АЗС

Космічні подорожі – найпопулярніша тема письменників-фантастів. Фантасти всіх часів і народів написали сотні романів про польоти на Марс і Місяць. Частково їх передбачення справдилися. На Місяці вже побували земляни. Але як долетіти до далеких планет Всесвіту? Як забезпечити космічні апарати паливом? Бензоколонку на орбіті не встановиш!

У 2020 році команда FireWay, яка запропонувала вирішення цієї проблеми, стала переможцем глобального етапу NASA Space Apps Challenge. Талановитий квінтет (чотири хлопці та дівчина) запропонував універсальний космічний конектор – пристрій, який дозволяє космічним апаратам стикуватися в космосі та забезпечує передачу енергії та елементів палива між ними. Таким чином конектор збільшить термін експлуатації апаратів і значно знизить вартість космічних місій, зокрема запуску супутників.

Поки що, на жаль, ідею переможців хакатону трирічної давності не реалізували.

– Історія нашого проекту цікава тим, що це друга перемога України в хакатоні NASA і показує, що наші розробки відповідають світовому рівню, – зазначає чернігівець Максим Копістко, член команди-переможця. — Практичної реалізації поки що не зробили, оскільки не отримали жодного фінансування.

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Проте й у 2023-му актуальність та значимість рацпропозиції української команди сумніву не підлягає.

– Такого типу конектори вже мають практичне застосування, – вважає Дмитро Утва, керівник космічних місій у Dragonfly Aerospace, виробника малих космічних супутників. успішні випадки “коригування орбіти та продовження терміну життя” супутників Intelsat. Окрема ніша – використання дозаправників і конекторів для військових розвідувальних місій, де часто необхідні паливоємні маневри, і наявність док-станцій у таких супутників збільшує кількість маневрів.

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Як почистити Всесвіт?

Сміття, залишене людиною в результаті роботи на орбіті Землі, є чималою проблемою, яка може перешкодити подальшому освоєнню космосу. І це зрозуміло. Загальна маса уламків у навколоземному просторі оцінюється в 6300 тон, швидкість польоту може сягати 56 000 км/год.

Проблемою утилізації космічного сміття переймався Кирило Дяков, 9-класник Дніпропетровського обласного ліцею фізико-математичного профілю. Сьогодні Кирилу 15 років і темою для сміття він займається вже півжиття.

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Коли Кирилу було 8-9 років, його зачепила фраза фахівців, що, якщо не зайнятися проблемою космічного сміття, через 50-60 років людству практично неможливо освоювати космос, розповідає «НМ» Андрій Дядков, батько винахідника. – Тому почав займатися вивченням цієї тематики, підготовкою проектів космічних апаратів для видалення космічного сміття. Своєю наполегливістю та перемогами у численних конкурсах, зацікавив проблемою багатьох своїх ровесників.

Позаземну машину для сміття обдарований школяр спочатку спроектував на комп’ютері в 3D-програмі. Потім по кресленнях зібрав міні-модель із конструктора LEGO та шматків картону у студії робототехніки.

Апарат запускають у космос,– пояснює молодий винахідник. – Він має кілька способів прибирання: маніпулятор, мікросупутник, звичайні та іонні лазери, а також гарпун і сітка. Пристрій підлітає до сміття, починає захоплювати його маніпулятором та переносить у відсік. Коли набралося сміття дуже багато, пристрій летить до станції і вивантажує сміття. На борту дві людини екіпажу. Один керує самим кораблем, другий – маніпулятором.

Згодом Кирило хоче стати екологом, щоб зробити планету та її околиці чистішими. Втім, не лише сміттям займається дніпровський школяр. Минулого року Кирило представив проект, в основі якого ідея використання сильних вітрів Венери: переробити їх в енергію і перерозподілити на технологічні апарати.

Мало зробити відкриття, треба його показати

Ми часто стикаємося з тим, що не можемо уявити глибину тієї чи іншої наукової ідеї. Немає у нас відповідних знань та розуміння специфіки предмета.

На допомогу прийшли винахідники. Ще одна команда-переможець PureAir презентувала програму віртуальної реальності. Вона дозволить візуалізувати складні математичні розрахунки, показники та дані про різні погодні явища на нашій планеті. Таким чином, можна буде побачити різні природні явища у різних країнах світу – вітер, пожежі, хмари. У команді вважають, що у майбутньому цей проект може стати основою створення мінішколи про наш світ для дітей та дорослих.

– Є наукові дослідження, які непросто зрозуміти звичайній людині, – розповідає дніпрянин Данило Болдирєв, учасник команди PureAir. — За допомогою комп’ютерної програми ми змогли перетворити їх на 3D модель та налаштували скрипти для автоматизованого перетворення цих даних. В результаті переформатували ці моделі та розробили бізнес-модель, у якій вчені платять за візуалізацію своїх відкриттів. Потім вони переходять на маркетплейс, у якому візуалізовану модель можна придбати для шоломів віртуальної реальності.

Тур на Місяць за ₴25 млн і дозаправка супутників: найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі

Після перемоги полетимо на Місяць

На одному з минулих хакатонів, крім суто наукових проектів, презентували і туристичний.

Фантастичний проект презентувала дніпровська команда, яка розробила привабливу пропозицію для туристів-мільйонерів: космічний тур на Місяць. Вартість – від 25 мільйонів доларів. Проте все включено.

Ми розробили рекламну пропозицію для мільйонерів, які можуть дозволити собі зайнятися космічним туризмом, – прокоментував командну пропозицію дніпрянин Дмитро Білий. – Поки що ця пропозиція фантастична, але згодом вона може стати реальною. Наше напрацювання – польоти на Місяць. 9 днів туди і стільки ж назад. Ціна – від 25 мільйонів доларів. Розваги також передбачили: гонки на космічних автомобілях. Щоправда, підготовка до такої подорожі займе щонайменше півроку, а насправді може й кілька років.

Зрозуміло, подолати відстань у 385 тисяч кілометрів (і це лише в один бік!) між Землею та її природним супутником це справді круто. Колись, після перемоги місячна подорож, можливо стане новою мрією юних дніпрян. Доживемо – побачимо.

Олександр РАЗУМНИЙ.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: