Skip to content

Дуже нагадує звичайну застуду: в Україні лікарі попереджають про смертельно небезпечне захворювання

Дуже нагадує звичайну застуду: в Україні лікарі попереджають про смертельно небезпечне захворювання

З осінню приходять холоди, а разом з ними і застудні захворювання. Проте лікарі в Україні попереджають, що симптоми застуди інколи можуть бути дуже оманливими. За ними може ховатися не застуда, а менінгіт, повідомляє сайт «Наше місто» на НСЗУ.

Менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку. Національна служба захисту здоров’я України повідомляє, що хворобу легко можна сплутати із застудою. Через це втрачається дорогоцінний час, так як хвороба розвивається стрімко і її потрібно виявити на ранніх стадіях, оскільки імовірність летальних наслідків дуже висока.

Причинами захворювання можуть бути віруси, бактерії та гриби.

Бактеріальний менінгіт – один з найбільш небезпечних: якщо вчасно не звернутися до лікарні та не отримати допомогу – смерть може настати протягом кількох годин.

Вірусний менінгіт досить небезпечний, проте в цілому протікає легше, ніж бактеріальний. Якщо імунна система організму функціонує нормально, хворі на цей тип менінгіту не обов’язково потребують особливого лікування та швидко одужують. 

Грибковий менінгіт досить рідко, хоча інколи для розвитку хвороби вистачає потрапляння спорів грибка в організм через дихальні шляхи. Варто пам’ятати, що люди, які хворі на цукровий діабет, рак та інфіковані ВІЛ належать до групи підвищеного ризику зараження грибковим менінгітом.

Існують також й інші види менінгіту, проте вони зустрічаються, як правило, набагато рідше.

Основні симптоми менінгіту :

  • підвищення температури;
  • головний біль;
  • збільшення тонусу потиличних м’язів;
  • нудота;
  • світлобоязнь;
  • зміни психічного стану (зокрема розгубленість).

При підозрі на менінгіт проводиться аналіз крові та спинномозкової рідини. Отримані зразки відправляються в лабораторію, де фахівці роблять посів для виявлення конкретного збудника захворювання. На основі результатів лікарі підбирають правильне та ефективне лікування.

Як запобігти захворюванню

Існують вакцини, що запобігають виникненню багатьох видів та типів менінгіту. Вакцинація від менінгіту не входить до календаря щеплень в Україні як обов’язкова, а відноситься до рекомендованих. Таку вакцинацію можна проводити із 6 тижнів життя.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: