Site icon Наше Місто

Сезон каштанів у Дніпрі: ТОП-порад, де можна використовувати «золоті» горіхи

Сезон каштанів у Дніпрі: ТОП-порад, де можна використовувати «золоті» горіхи

Восени каштани відкривають колючі панцирі і дарують нам чарівні плоди які самі просяться до рук. Не поспішайте їх викидати! Каштани допомагають покращити самопочуття і зовнішність, пише сайт «Наше місто».

Ліки з каштанів

Цілющі властивості кінського каштану добре вивчені і широко застосовуються у народній медицині та фармацевтичній індустрії. Препарати з нього мають протизапальну, протинабрякову, протибольову, протисудомну, ранозагоювальну, кровоспинну і бактерицидну дію.

Фахівці не радять вживати в середину самостійно виготовлені настоянки з каштанів, оскільки  вживання таких препаратів має багато протипоказань: передусім низький рівень згортання крові, гіпотонія, виразка шлунка, вагітність і годування грудьми, захворювання печінки та нирок, тощо.

Для краси

Екстракт кінського каштана входить до складу багатьох кремів, бальзамів, масок і шампунів. Він добре впливає на шкіру та організм в цілому: знімає відчуття втоми ніг, омолоджує шкіру, лікує запалення, поліпшує колір обличчя. Також, має антицелюлітний ефект, сприяє розсмоктуванню підшкірних крововиливів, сприяє відновленню структури волосся та усуває його випадання.

Про наявність у косметичному засобі екстракту каштана свідчать написи: «Horse Chestnut Seed Extract» або «Aesculus hippocastanum Seed Extract».

Для зовнішнього застосування екстракт каштана можна приготувати і самотужки: змолоти очищені ядра на борошно і залити 60-процентним водним розчином етилового спирту в пропорціїії 1:7. Тримати в темному місці 1,5 доби, часто перемішувати, а потім ретельно відфільтрувати. Отриману зеленувату маслянисту масу можна додавати до різних косметичних засобів, якими ви звикли користуватися.

Увага! Каштани для виготовлення косметичних засобів не можна збирати у великих містах, поблизу доріг та промислових підприємств! Це може зашкодити вашому здоров’ю!

Для чищення зубів

Якщо очистити каштани від темної шкірки, а біле ядро висушити і змолоти на борошно, можна отримати дуже корисний засіб. Каштанове борошно можна використовувати як зубний порошок. Ним можна не лише оздоровити ясна, а й відбілити зуби на один тон.

Масажери з каштанів

У давнину для покращення здоров’я з каштанів робили намиста і браслети. Нанизані на нитку їх носили на шиї при кашлі, бронхіті чи інших захворюваннях дихальних шляхів.

При артриті суглобів кисті радять перебирати в руках 2-3 каштани. Також, це покращує моторику м’язів і допомагає заспокоїтись при панічних атаках.

З плодів каштана можна зробити масажний килимок. Зі щільної тканини шиють  прямокутний чохол, прошивають його уздовж так, щоб утворилися кишеньки. Поступово заповнюють їх каштанами і прошивають упоперек. По такому килимку корисно ходити босоніж, лежати і сидіти. Можна використовувати такий килимок і як масажер.

Також можна додати до улюбленої масажної олії ложку каштанового борошна, якщо у вас варикозне розширення вен, радикуліт, артрит чи турбують набряки.

Декор

Плоди кінського каштану, беззаперечно, стануть окрасою інтер’єру і створять особливо затишну атмосферу у перші прохолодні дні осені. Виготовлення прикрас — додатковий релакс у наші неспокійні дні. Разом з дітьми можна створити чудові поробки і для дитячої кімнати.

Зрештою, що більше вдома каштанів, то вища вірогідність, що міль тут не захоче оселитись.

Їжа

Кінські каштани не їстівні!

Герої французьких романтичних драм їдять смажені каштани зовсім іншого сорту. В Україні їстівний Справжній каштан, або Благородний росте на Закарпатті та Південному узбережжі Криму. Традиційним ареалом зростання їстівних сортів каштану є території на півночі Середземного моря. Плоди їстівного каштану можна купити на ринках чи супермаркетах Дніпра від 250 гривень за кілограм, в залежності від сорту, якості та фасування. Вони дуже корисні і широко використовуються в кулінарії, але це вже питання особистого смаку та бюджету.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version