Skip to content

В Україні готують нову реформу вузів і коледжів: що зміниться для студентів

В Україні готують нову реформу вузів і коледжів: що зміниться для студентів

Міністерство освіти пропонує закрити частину університетів та коледжів України, аби модернізувати систему вищої освіти та зробити її більш ефективною, — повідомляє «Наше місто» з посиланням на Міністерство освіти та науки.

У МОН розробили новий законопроект, в якому пропонується скоротити кількість вищих навчальних закладів. У документі зазначено, що найбільш розвинені коледжі планується перетворити на самостійні навчальні заклади, або приєднати їх до місцевих вишів. Це пояснюється тим, що більшість закладів пропонують такі ж спеціальності, як є і в місцевих університетах. При цьому вони не мають розвиненої технічної та матеріальної інфраструктури, тому не можуть забезпечити якісну освіту.

Таким чином будуть підвищуватися вимоги до якості освіти, а освітня система буде більше орієнтована на розвиток професійно-технічних закладів та навчання робітничим спеціальностям.

«Україні не потрібно стільки вишів, як зараз», — заявляє Оксен Лісовий.

Він також додав, що зараз нікого не здивувати інженерами-радіотехніками, які працюють пакувальниками на складі, або дипломованими юристами, що продають квитки у громадському транспорті.

«При цьому потрібно буде переглянути не лише систему післяшкільної освіти, а й шкільної. Зокрема, у середній школі всім дітям даватимуть лише базову освіту. До її закінчення і діти, і батьки повинні будуть визначитися, куди йти далі: у світ робочих спеціальностей, або далі «прокачувати мозок» в університетах», — розповідає Оксен Лісовий.

У Дніпрі в 2023 році вже були проведені заходи з приєднання вищів. Український державний хіміко-технологічний університет та Придніпровську державну академію будівництва та архітектури приєднали до Українського державного університету науки та технологій.

Про інші ВНЗ Дніпра інформація від Міністерства освіти наразі відсутня. 

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: