Skip to content

Від збереження кінцівок, до повної реабілітації: у Дніпрі комплексно рятують життя військовим

Дніпро продовжує бути найбільшим хабом з порятунку поранених. Як військових, так і цивільних.  Близько десятка медзакладів Дніпра цілодобово лікують людей, що зазнали травм внаслідок дій окупантів. Крім цього, військовим надають комплексну реабілітацію, підбираючи кожному індивідуальну програму. Детальніше про це – в сюжеті ДніпроTV, пише «Наше Місто».

В одному із медичних закладів Дніпра допомогу від медиків отримує Тарас. Чоловік в цьому році пішов добровольцем. Уже в червні потрапив на «нуль». Поранення отримав від ворожого снаряду. Під час виконання бойового завдання він побачив дрон окупанта. В невеличкий окоп сховав свого побратима, а сам сховався наскільки зміг фізично. При цьому його ноги були ззовні. Терорист випустив з дрону заряд і від уламків Тарас отримав перелом однієї ноги та наскрізну травму іншої.

«Це був саморобний камікадзе, які вони самі виготовляють. Після вибуху в мене спрацював інстинкт самозбереження і я трохи поповз на адреналіні на ліктях. Далі перевірив, яка в мене ступінь кровотечі, і вже далі я пів шляху до лікаря поповз сам. Потім мене евакуювали. Тут, у Дніпрі я опинився вчора. Нині поки роблять діагностичний огляд, необхідні уколи та інше. Зазначу, що моя травма – це ще не найгірше, що могло трапитись», – прокоментував військовий Тарас. 

З подібними пораненнями надходить багато пацієнтів, каже лікар одного із медичних закладів Дніпра Юрій. І найчастіші випадки, коли бійці наступають на протипіхотну міну. А у випадку Тараса поранення отримане від уламків снаряда.

«Особливість такого поранення – це ураження не самим вибухом, а тим, що летить від цієї міни. Це уламки, а також бруд, камінці та інші елементи, які можуть бути на тій території, де стався вибух. І все це потрапляє до рани.  Нещодавно після такої травми ми видаляли шматки пластику. Тож ці рани завжди забруднені та погано загоюються. Такі пацієнти тривало лікуються. Але нині в нас зʼявились періоди, коли ми можемо надавати ще більше допомоги. Бо, наприклад, сьогодні вночі до нас не надійшло жодного бійця. І майже немає кульових поранень. Ми прийшли до того, що тепер потрібно не лише надавати допомогу пораненим, які тільки-но надійшли до нас з «нуля», а й тим, в кого вже поранення загоїлися – це реконструкції чи пересадки. Це поранені, які помилково надходять до реабілітаційного відділення. Реабілітологи перенаправляють їх до нас. Це заміни, або видалення конструкцій, різні пластики, тощо. Ми знали, що це буде. У нас добра більшість пацієнтів, які надходять на відновлення. Так що роботи не меншає. Навіть якщо війна завершиться, роботи буде ще багато», – прокоментував Юрій.

Велика роль в одужанні бійців – реабілітація. Її також військові можуть отримати у медичних закладах Дніпра. З кожним пацієнтом працюють за окремою програмою. Як і з Дмитром. Чоловік проходить вже другий курс реабілітації. З початку повномасштабного вторгнення він пішов добровольцем. Поранення отримав торік у День Незалежності України.

«Підловили в полі, і я дістав важке поранення, яке привело до ампутації ноги. Ногу намагались врятувати, але почався сепсис і довелось ампутувати. Кілька місяців тому отримав протез. Нині вчуся ним користуватися. Сам процес реабілітації важкий і болючий. Найскладніше – це перебороти той страх, коли робиш крок і боїшся впасти. Тож щодня двічі на день в мене заняття: перше – без протеза, силові навантаження, а інше – вже з протезом», – прокоментував Дмитро.

Це відділення реабілітації створили у 2020 році. Тоді тут працювали троє реабілітологів. Сьогодні ж цей колектив налічує близько 30 різних спеціалістів, які допомагають кожному реабілітуватися після травм.

«Тут працює реабілітаційна мультидисциплінарна команда, яка складається з лікарів фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, логопедів, психологів. Також ми активно співпрацюємо з інженерами-протезистами різних підприємств. З пацієнтом працює ціла команда, яка підбирає кожному індивідуальний курс. Працюємо над силою мʼязів, обʼєму рухів тощо. Так сталося, що нині багато пацієнтів, які отримали важкі мінно-вибухові травми, що мають різний характер. Тож однозначно, кожен пацієнт отримує увесь спектр реабілітації на добу», – прокоментувала завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини одного із медичних закладів Дніпра Алла.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: