Skip to content

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Перші два тижні змішаного навчання у дніпровських школах пройшли досить добре. Як би не одне «але». А саме – шкільне харчування. Меню, яке пропонували учням у їдальнях, було, м’яко кажучи, дивним. Особливо дітям не сподобалась  квасоля, яку вони отримували у ланч-баксах по п’ятницях.

Занадто ретельно виконували постанову

Усі два тижні у батьківських групах у соцмережах відбувались дебати стосовно того, чим годують їх дітей. Багато в кого викликало обурення поєднання в одному ланч-боксі ізюму, винограду, квашеної капусти та огірків. Інші поширювали фотографії  з  червивими яблуками. А хтось був категорично проти несолоних салатів та трав’яного чаю без цукру. Цікаво, що такі гастрономічні казуси відбувались лише в тих школах, де постачальником їжі є  компанія “Олімпіус Консалт”. Тож питань до її керівництва накопичилось чимало. Задати їх у батьків була змога 18 вересня на зустрічі, яка відбулась в одній зі шкіл.

— В нас дійсно були помилки, ми дуже швидко це побачили, – одразу зізнався Михайло Торощин, директор «Олімпіус Консалт» . – Реагуємо та виправляємо їх. Ми вже запросили до нашої команди іншого технолога, який розробляє нове шкільне меню. Наша головна помилка в тому, що ми занадто сумлінно виконували постанову № 305 Кабінету міністрів України. І не врахували дитячі вподобання та ті кулінарні звички, які вони набули у свої сім’ях. Наразі ми робимо все для того, щоб страви були корисними та смачними. Для цього зустрічі з батьками будемо проводити кожного тижня.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

«Ні» булочкам та пиріжкам

Та сама постанова № 305 була прийнята ще у березні 2021 року. Але «ковідні» канікули та війна ставали на заваді її повноцінного виконання – принаймні у Дніпрі. Тож зараз нарешті  наші школярі мають можливість повною мірою відчути що це таке – здорове харчування. На жаль, дуже часто воно кардинально відрізняється від того, що готує мама та бабуся. Наприклад, тепер у школі ніхто не нагодує школярів пиріжками, булочками або гамбургерами. Хліб пропонується тільки цільнозерновий. А ще з’явились йогурти та сухофрукти, до яких далеко не всі звикли.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

— Ми не можемо повністю відмовитись від тих норм, які затверджені Кабміном, – нагадує Михайло Торощин. – Але ми можемо на свій розсуд моделювати меню. Наприклад, в нас був овочевий салат – капуста з морквою. Дітям він не дуже подобався. Тож ми додали до нього помідори, огірки, а капусту зробили більш м’якою. Гадаю, стало краще. Зміни будуть продовжуватись, але в рамках тих норм, які ми маємо.

Варити горохову кашу кухарі не схотіли

Згідно цим нормам діти мають їсти м’ясо, рибу, яйця. І ті самі бобові, з якими поки що не зрозуміло що робити. Бо дніпровським школярам не сподобалась ані звичайна тушкована квасоля, ані варена спаржа. Та й симпатичний зелений горошок, виявляється, люблять далеко не всі. Вилучити бобові з меню неможливо. Але й варити горохову кашу кухари не схотіли. Саме по п’ятницях «Олімпіус Консалт» годує дітей бобовими. Експерименти продовжуються – у найближчу п’ятницю знов обіцяють щось новеньке. Стосовно того, що саме – поки  тримається інтрига.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Деяких дітей, а значить, і батьків категорично не влаштовують солоні огірки. А представниця батьківського комітету Ліцею з посиленою військовою та спортивною підготовкою поскаржилась на кислу картоплю. Але Михайло Торощин категорично відкидає звинувачення у низької якості їжі. Він стверджує, що всі вони починають готуватись приблизно о шостій вечора напередодні того дня, коли мають бути доставлені до шкіл. Термін їх зберігання – доба. Тож наступного ранку всі страви цілком придатні до вживання.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Також постачальник отримав нарікання стосовно того, що діти отримують котлети та макарони не розігрітими. Або якщо їх розігрівають, то кришки на ланч-боксах подекуди плавляться. На це представники «Олімпіус Консалт» відповідають, що у всіх школах встановлені спеціальні шафи для розігріву. Максимальна температура в них + 65 градусів, їжа розігрівається біля півгодини. А для того, щоб кришечки не плавились, їх просто треба знімати. До речі, вигляд ланч-боксів скоро зміниться – вони стануть не чорного, а білого кольору. Так би мовити, більш оптимістичного.

Покращення вже відбуваються

У дніпрянки Мар’яни двоє дітей-школярів. Вони навчаються у 49-й школі. Жінка каже, що вони їдять майже все, крім тієї самої квасолі.

— У мого першачка алергія, тож йому досить важко, – зазначає Мар’яна. – Син знає, що йому не можна рибу, гречку, яйця. А ще він не любить зелений горошок – не їсть його ані вдома, ані в школі. А ось коли на сніданок каші, вермішель, картопляне пюре – все чудово.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Напередодні навчального року батьки та педагоги дегустували майбутні страви для дітей. Це стверджує Антоніна Змієнко – голова педагогічної ради при міському голові Дніпра. Але все одно згодом відбулись певні збої. В перші дні харчування відбувалось із запізненням. Потім почались казуси з меню. Те, що керівництво «Олімпіус Консалт» реагує на зауваження, дає надію на реальне покращення стану справ. У цьому впевнена й Ольга Коломійченко – представниця батьківського комітету СШ№8.

— Дуже хочу, щоб наші діти виходили з їдальні ситі та веселі, – каже Ольга Коломійченко. – Та їжа, яку нам показали сьогодні, гарно виглядає і приємна на смак. На відміну від того, що давали дітям минулого тижня. Я була вимушена давати доньці з собою якийсь перекус – в школі вона майже нічого не їла. Зараз сподіваюсь, що їй все сподобається.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

За словами заступниці начальника управління освіти Олени Яковенко, наразі у Дніпрі харчування у ланч-боксах безкоштовно отримують біля 25 тисяч дітей. Це всі учні молодших класів та пільговики з середніх та старших класів. Згодом школярі зможуть придбати ще й буфетну продукцію.

Експерименти з бобовими продовжуються: що буде зі шкільним харчуванням у Дніпрі

Автор Юліанна Кокошко,  фото Валерія Кравченко

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: