Skip to content

Покровська батьківська субота 2023: дата, традиції, заборони

Покровська батьківська субота – один із поминальних днів у році, який традиційно відзначається напередодні Покрови. Але з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар дати свят зсунулися на 13 днів раніше. На коли припадає батьківська субота цьогоріч, пише «Наше Місто»  з посиланням на Уніан.

У 2023 році Покрову відзначатимуть 1 жовтня. Через це Покровська батьківська субота буде 30 вересня – у останню суботу перед святом.

Покровська субота відзначається у православній церкві та народній традиції східних слов’ян. Як поминальний день, Покровська субота з’явилася в XVI столітті – в пам’ять про православних воїнів, які загинули за Батьківщину. 

Традиції

На Покровську суботу зранку йдуть до храму на поминальну службу – ставлять свічки за упокій, подають записки про поминання. Несуть у храм хліб, випічку, овочі, фрукти. Заведено подавати милостиню нужденним. Але головне – це молитва, вважається, що так християни просять у Всевишнього заступництва для померлих. Якщо немає можливості піти до храму, то помолитися можна і вдома.

Крім цього, у суботу перед Покровою традиційно відвідували могили померлих і приводили їх до ладу. Вважається благою справою прибрати могили не тільки близьких і знайомих, а й занедбані.

Заборони

Є й заборони цього поминального дня. Церква забороняє замовляти панахиду за самогубцями. Крім цього, не можна також:

  • поминати померлих алкоголем;
  • залишати алкоголь та їжу на могилах; галасувати на кладовищах, сміятися;
  • згадувати і говорити про тих, кого вже немає, погано;
  • лаятися, лихословити, сваритися з близькими;
  • займатися важкою фізичною працею. 

Також не можна цього дня відмовляти в милостині та допомозі – нехай вона буде навіть невелика, важливий сам вчинок.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: