Skip to content

На варті здоров’я жінок: як у Дніпропетровській області працюють мобільні гінекологічні бригади 

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

На жаль, часто буває так, що люди звертаються за медичною допомогою тільки тоді, коли їхнє самопочуття різко погіршується. І якщо в містах, де вищий рівень доступності медичних послуг є щорічні профогляди, ситуація дещо краща, то у сільській місцевості – ситуація вкрай невтішна. Особливо це стосується жінок, які переважно живуть заради дітей, чоловіків, батьків похилого віку, а про себе піклуються в останню чергу.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

З початку 2023 року ця ситуація у Дніпропетровській області суттєво змінилася. З січня у регіоні почали впроваджувати сервіси сексуального та репродуктивного здоров’я UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Зокрема, роботу розпочали дві мобільні гінекологічні бригади, які щоденно виїжджають у найвіддаленіші населені пункти Дніпропетровщини.

Загалом в Україні мобільні гінекологічні бригади працюють вже у 22 областях. За час роботи ними було проведено понад 100 тисяч консультацій – абсолютно безоплатно і конфіденційно. Зокрема, у Дніпропетровській області провели вже понад 2,5 тисячі консультацій та оглядів. 

Мобільні бригади надають такі послуги:

  • медичний огляд гінеколога;
  • УЗД-дослідження;
  • електрокардіограма;
  • консультація з питань жіночого здоров’я, зокрема щодо до- та післяпологового періоду (здоров’я матері, грудне вигодовування та догляд за дитиною);
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій та захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильств, зокрема, пов’язаних із війною.

На Дніпропетровщині усі ці послуги надають дві бригади: Дніпровська, що працює на базі КНП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» Дніпропетровської облради та Криворізька – створена при КНП «Криворізький міський клінічний пологовий будинок №1» Криворізької міськради.

Журналісти сайту «Наше місто» на власні очі побачили, як відбуваються виїзди таких бригад. Разом і з Дніпровською мобільною гінекологічною бригадою ми вирушили у Петриківку – невеличке селище з населенням у 4,5 тис. мешканців в 60 км від Дніпра – батьківщину відомого на увесь світ Петриківського розпису, який, до речі, включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Сьома ранку. На ґанку обласного перинатального центру зустрічаємося з мобільною бригадою, яку з нетерпінням чекають пацієнтки у Петриківці. Крім водія, вона складається з акушерки-гінекологині Анастасії Литвин, лікаря ультразвукової діагностики Дмитра Дворецького та акушерки Світлани Головахи.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Вони поспішають. Швиденько перевіряють, чи все обладнання і розхідні матеріали на місці, беруть бронежилети і каски, що є обов’язковою умовою роботи в нинішніх умовах, і рушають у дорогу.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто
Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Півтори години – і ми на місці. У Петриківці прийом проводиться у приміщенні місцевої амбулаторії. Бригаду зустрічає і розташовує Олена Гронська, медична директорка Петриківського центру первинної медико-санітарної допомоги. У цьому ЦПМСД зареєстровано близько 6 тис. пацієнтів – це жителі самого селища. Крім того, Петриківка стала другою домівкою для більш ніж 3 тис. переселенців з окупованих територій та населених пунктів, де поблизу ведуться військові дії.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

«Мобільну гінекологічну бригаду ми зустрічаємо вдруге і дуже раді, що у наших жінок є можливість пройти обстеження у фахових спеціалістів, отримати кваліфіковані консультації і подальші призначення щодо лікування. У нас є лікар-гінеколог, проте часто буває, що потрібна консультація обласного спеціаліста, а наші жінки звикли відкладати все на потім, бо переживають, що у Дніпрі доведеться сидіти у чергах під кабінетами. А в рамках огляду мобільної бригади є можливість безоплатно зробити УЗД, здати цитологію. Потім результати досліджень і аналізів нам надсилають, і ми доводимо їх до відома пацієнток. Це дуже швидко та зручно!», – розповіла вона.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Олена Гронська говорить, що інформування населення про приїзд бригади відбувається завчасно.

«Збираємо заявки від сімейних лікарів, сповіщаємо також через сторінку нашого центру у Фейсбук, видаємо електронні направлення», – додає вона.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто
Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Деякі жінки чекають прийому мобільної бригади з 8-ї години ранку, і як тільки лікарі розташовуються у кабінеті, поспішають на консультацію. Все займає близько 20-30 хвилин.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

У перервах між прийомами пацієнток спілкуємося з акушеркою-гінекологинею Анастасією Литвин. Вона розповідає, як все починалося.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

«Перш за все, коли почалася реалізація проєкту з впровадження сервісів сексуального та репродуктивного здоров’я UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні у Дніпропетровській області, ми пройшли цікаві та змістовні тренінги. І десь з січня цього року почали їздити по області. Всього від Регіонального медичного центру родинного здоров’я у проєкті залучено два акушери-гінекологи (було троє, але зараз лікарка у декретній відпустці – ред.), четверо сонологів і стільки ж акушерок. Працюємо позмінно. За цей час найдовші наші подорожі були в села Криворізького району. Це Зеленодольська та Криворізька громади. Трохи згодом ці маршрути взяла на себе друга гінекологічна бригада, яка була створена на базі Криворізького пологового будинку №1.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

З лютого 2023 року робимо по 20 виїздів на місяць. Власне я їжджу від 6 до 12 разів. Завжди приймаємо до останньої пацієнтки. Найбільше було 48 жінок за один день. Спочатку люди не дуже довіряли. Сумнівалися, що це безоплатно. Коли виїжджали у населений пункт вперше, приходило 10-12 жінок. Вони переконувалися у тому, що прийом безоплатний, анонімний, кваліфікований і змістовний. Далі вже працює так зване «сарафанне радіо». Як це буває в селах з невеликою кількістю населення. Жінки діляться одна з одною враженнями, і наступного разу, коли приїжджає бригада, вже шикуються у чергу», – каже пані Анастасія.

Пацієнтки приходять з різних причин. Деякі не були на огляді гінеколога роками, інших турбує конкретна проблема. Є і молоді мами, які після пологів не вибиралися за межі Петриківки. Дуже соромляться. На жаль, у сільській місцевості ще досі вважається «моветоном» ходити до гінеколога.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Пані Наталя говорить, що прийшла, бо є «проблемка» із жіночим здоров’ям, але поїхати у Дніпро не може, бо страждає на панічні атаки.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

«Давно хотіла отримати кваліфіковану консультацію гінеколога, але все відкладала, бо не можу себе примусити сісти у маршрутку. От такий у мене стан після смерті чоловіка – панічні атаки не дають спокою ні вдень, ні вночі. Переживаю, що поїду, і щось обов’язково трапиться. Я і з Дніпра, де прожила 40 років, переїхала у Петриківку з тієї ж причини. Бо тут спокійніше. Враження від прийому у мене гарні. Хотілось би відзначити високу компетентність лікарів, їхню уважність, чуйність. А ще хочу сказати, щоб ви передали ООН моє прохання. Щоб не тільки гінекологи виїжджали до нас, а й інші вузькі спеціалісти. Через війну з нервами зовсім все погано. Дуже потрібні такі бригади з невропатологами, психіатрами, бо ж від голови й усьому тіло погано», – поділилася своїм відгуком пацієнтка.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Скористалася можливістю отримати консультацію обласних спеціалістів і пані Людмила – медпрацівниця Петриківського ЦПМСД.

«Я хоч і сама маю відношення до медицини, та все відкладаю поїздку у Дніпро. Бо є деякі проблеми із жіночим здоров’ям. Але тепер точно поїду! Прийомом я дуже задоволена! Таке уважне відношення знайдеш далеко не в кожній приватній клініці за шалені гроші, а тут і їздити нікуди не довелося, та ще й повністю безоплатно. Я здала аналізи, отримала необхідні мені направлення, контакти у Дніпрі, куди телефонувати, щоб приїхати у конкретний день і час. Мені прописали увесь подальший маршрут обстеження, а це дуже важливо для немісцевих, хто у Дніпрі нічого не знає», – розповіла вона.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Лікар-сонолог Дмитро Дворецький зізнається, що на Дніпропетровщині і в Україні загалом існує велика проблема невчасної профілактики захворювань, через що люди потрапляють до спеціалістів, коли хвороба знаходиться у вкрай запущеному стані.

«Нерідкі випадки, коли жінки, які до нас приходять, до цього жодного разу не робили ультразвукове дослідження, не говорячи вже про мамографію молочних залоз. Я знаю, що це звучить дико у 21-му сторіччі, але так і є. Причини різні: немає прямого сполучення віддаленого села с райцентром, немає грошей, щоб піти у приватний кабінет. Деякі зізнаються, що ніколи не вважали це за потрібне, бо ж ніде не болить. Ми робимо УЗД і, як правило, у більшості випадків виявляємо якусь патологію. Бо дуже мало насправді здорових людей, просто вони ніколи не обстежувались», – ділиться досвідом лікар.

Також бригада має із собою тести для визначення гепатитів, сифілісу, ВІЛ та рівня цукру в крові.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Статистика, яку ведуть у Регіональному медичному центрі здоров’я, свідчить про те, що мобільні гінекологічні бригади виявляють патології у більш ніж 60% жінок.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

«Це міоми, зміни ендометрію, кісти, зміни в яєчниках, запальні процеси, а також хвороби, які не пов’язані зі статевою сферою: шкірні захворювання, гепатити, підвищення рівня цукру. На жаль, багато випадків онкології, про що пацієнтки навіть не підозрюють. Ми їх одразу скеровуємо у Дніпро. Був випадок, коли виявили у жінки онкологічне захворювання шийки матки. Ми їй дали направлення в наш Регіональний медичний центр здоров’я на дообстеження, де всього за один день вона пройшла всі необхідні аналізи, УЗД тощо. Далі її передали лікарям-онкологам. Є всі шанси, що пацієнтка повністю одужає», – розповіла лікарка-гінекологиня Анастасія Литвин.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Ще одним напрямком роботи мобільних гінекологічних бригад є медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильства. Для цього лікарі пройшли спеціальні тренінги.

«Якщо пацієнтка сигналізує, що їй потрібна допомога, ми дамо поради, куди звертатися. Для цього возимо з собою спеціальні інформаційні листівки. Проте на моїй практиці жінки з приводу домашнього насильства чи зґвалтувань, на щастя чи на жаль, не зверталися», – відмітила акушерка Світлана Головаха.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

І лікарі мобільної гінекологічної бригади, і медпрацівники Петриківської амбулаторії, і, що найголовніше, пацієнтки дуже задоволені тим, що існують такі бригади UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення. Тому що це дійсно результативна і дуже потрібна для наших жінок послуга. Люди щиро вдячні і бажають, щоб така практика існувала й надалі.

Виїзд мобільних бригад відбувається за графіком, який розпланований у кожній на місяць наперед. Дізнатися дати виїзду бригади до конкретного населеного пункту можна у свого сімейного лікаря.

Також Фонд ООН у галузі народонаселення створив телефонну лінію сексуально-репродуктивного здоров’я. За номером 3033 можна отримати детальну інформацію про роботу мобільних гінекологічних бригад та первинну консультацію профільного фахівця чи фахівчині щодо здоров’я жінки.

Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні. Також детальніше про роботу гарячої лінії та безоплатні послуги з питання жіночого здоровʼя можете дізнатись за посиланням.

Мобільні гінекологічні бригади - Наше Місто

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

З мобільною гінекологічною бригадою Регіонального медичного центру здоров’я до Петриківки їздили журналістка Тетяна Захарова і фотограф Валерій Кравченко.

Партнерський матеріал.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: