Site icon Наше Місто

Соцвиплати, грошова допомога та правила мобілізації: що зміниться для українців з 1 вересня

Новини Дніпра: Що зміниться для українців з 1 вересня

З настанням осені українців чекають певні зміни. Зокрема, з 1 вересня зміняться умови виплат переселенцям. Майновий стан ВПО матиме вирішальний важіль на отримання грошової допомоги. Постраждалі через підрив Каховської ГЕС зможуть отримати одноразову грошову допомогу. Також очікуються певні нововведення в мобілізації, передає «Наше місто».

Переселенці позбавляться виплат, якщо:  

Своє рішення про припинення виплат соціальні служби повідомлять додатково. Оскаржити такий вирок можливо – для цього треба надати необхідні документи. 

Інші категорії переселенців продовжать отримувати щомісячну допомогу до кінця січня 2024 року. Як і було узгоджено раніше: терміни виплат автоматично з 1 серпня продовжені на 6-ть місяців. По закінченню вказаного періоду виплати будуть переглянуті. 

Суми соціальної допомоги для переселенців, що мешкають в Україні:

Важливо: для продовження отримання виплат українцям жодних додаткових дій робити не треба. Надходження коштів буде продовжено автоматично, 15 та 28 числа щомісяця.      

Виплат позбавлять переселенців, які: 

З 1 вересня постраждалі внаслідок підтоплення можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги.

Терміни оформлення заяв для отримання одноразової грошової допомоги постраждалим через підрив Каховської ГЕС були подовжені до 31 жовтня. 

5 тисяч гривень – таку суму отримають власники будинків Миколаївщини та Херсонщини, чиє житло зазнало підтоплень та станом на 6 червня поточного року перебувало на названих територіях.

Одноразову матеріальну допомогу отримають усі постраждалі. Нарахування виплати у сумі 5 тисяч гривень буде обов’язковим, незалежно від того, чи отримують вони кошти на проживання і чи зареєстровані постраждалі українці як переміщені особи.

Оформити заяву на матеріальну допомогу кожен постраждалий зможе в управлінні соцзахисту.

До 31 грудня 2023 року Кабміном України продовжено терміни для ідентифікації одержувачів пенсій та соцвиплат в Ощадбанку

Дана інформація стосується переселенців, які були зареєстровані і взяті на облік до початку широкомасштабного вторгнення, тобто – до 24 лютого 2022 року.

Тож, Ощадбанк не буде блокувати рахунки, а держава, навіть за умови відсутності ідентифікації, не припинить виплату пенсій та соціальної допомоги. 

Мобілізація: кому чекати першому?

Згідно пояснень працівників ТЦК, повістка – не завжди означає мобілізацію. Цей документ видається також і для уточнення даних. Можливо, змінилося місце проживання, кількість дітей чи сімейний стан.

Мобілізації підлягають чоловіки, які:

Вручення повістки на вулиці: 3 види повісток

Роботу з мобілізації на військову службу, як трактує Закон України «Про Військовий обов’язок і військову службу», проводять згідно статті 18-1. 

Повістка вручається для:

В ТЦК без повістки 

Згідно з Положенням КМУ №1487, був затверджений Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Пунктом 21 даного Порядку визначені категорії військовозобов’язаних, які повинні стати на облік без отримання повістки. Це стосується:

Згідно нововведень, без повістки до ТЦК з 1 вересня зобов’язані звернутися:

Слід прийняти до уваги, що за невиконання мобілізаційних вимог Закону передбачена відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу України.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version