Skip to content

Комфортні умови та підтримка: у Дніпрі працює шелтер для переселенців з Луганщини

Дніпро продовжує бути прихистком для тисяч переселенців. Міський голова Борис Філатов доручив профільним департаментам надавати допомогу та підтримку особам з тимчасово окупованих територій. За його дорученням Тетяна Журова, що є черговою по місту, завітала до шелтеру, де живуть переселенці з Луганщини. Про це пише «Наше Місто» з посиланням на міську владу.

У Дніпрі функціонує шелтер для переселенців з Луганщини – безкоштовний майданчик для підтримки, згуртування та допомоги ВПО. Він створений громадською організацією «Світло культури» у співпраці з Департаментом міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх відносин Луганської ОДА.

Основна мета – створення безпечних та комфортних умов проживання для вимушено переміщених осіб. Приміщення шелтеру знаходиться на території колишнього дитячого санаторію, де панує позитивна атмосфера гармонії та затишку.

Шелтер обладнаний кімнатами приготування їжі, душовими кабінами з гарячою водою, сучасним обладнанням для прасування, сушіння та прання одягу. Родзинкою центру є кімната психологічного розвантаження дітей, в якій наймолодші відвідувачі працюють з психологами в групових та індивідуальних консультаціях.

Для дітлахів – книги, набори для творчості, аніматори проводять конкурси та розважають. Для малюків – візочки, колиски, манежі. Для молоді на базі шелтеру відкритий коворкінг, в якому можна продовжувати навчання, або працювати віддалено. Для старшого покоління – постійне чергування швидкої медичної допомоги. Для наймолодших мешканців – дитячий майданчик та літній громадський простір.

За рік роботи вдалося зробити сімейні кімнати на чотирьох, маленькі – на двох, групові для самотніх людей. На сьогодні шелтер вміщує 240 людей одночасно.

За рік роботи – понад 8000 транзитних відвідувачів, на сьогодні – 148 постійних, з них 24 дитини. Завдяки співпраці з волонтерами Дніпра організовано триразове харчування, страви готують партнерські ресторани.

Завдяки реалізації проєкту за сприяння Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю Тетяни Баранцової та ГО «АМІ-СХІД», координації Луганської обласної державної адміністрації, Управління молоді та спорту ЛОДА в шелтері створили умови для забезпечення рівних можливостей для людей з інвалідністю. Це ліфт-підйомник, туалетна та душова кімнати.

«Шелтер переселенців Луганщини розрахований на 200 осіб, сьогодні проживає 150 осіб, це люди різного віку, різного соціального стану. Тут об’єднуємо луганських, донецьких людей для того щоб покращити їхні житлові умови. Одним з пріоритетних напрямків нашої роботи є підтримка і створення комфортних умов для життя дітей. На сьогодні це 30 дітей різного віку від 3-х до 18-ти років. В нас є кімната психологічно розвантаження для маленьких дітей, є кімната для проведення майстер-класів та навчання в шкільний час. А декілька днів тому в нас відкрилася STEM-лабораторія та коворкінг центр, де можна займатися з тренером комп’ютерною грамотністю, вивчати робототехніку, 3D моделювання», – повідомила керівниця шелтеру Ганна Рясна.





Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: