Skip to content

Історія «зоряного будинку»: як з’явився у Дніпрі Planetarium Noosphere

Дніпровський планетарій – це не лише одна з багатьох незвичайних міських будівель, а й видовищний унікальний комплекс, в якому поєднуються туристичні та культурно-пізнавальні якості. Історія створення та подальшої реконструкції так званого «зоряного містечка» не менш захоплива. Детальніше про це йдеться в публікації Олени Присягіної в групі «Історія в фотографіях. Катеринослав. Дніпропетровськ», пише «Наше Місто».

Відкриття планетарію відбулося в 1968 році. Ця подія викликала справжній ажіотаж – перед входом вишиковувалися величезні черги охочих ближче познайомитися зі Всесвітом.

 «30 серпня 1968 року в нашому місті було відкрито Планетарій. Зірковий зал є круглим приміщенням діаметром 12 метрів, у центрі якого розташована на чорній підставці невелика куля, суцільно вкрита короткими ріжками об’єктивів. Їх на кулі 35. Через ці об’єктиви і проектуються на купольну стелю види зоряного неба. Куля називається «Малий Цейс», – повідомляється у довіднику 1970 року.

Невдовзі відвідувачі зможуть не лише бачити у зірковому залі нічні світила, а й спостерігати за ними у телескоп.

Для цього поруч із Планетарієм буде встановлений потужний телескоп, який у 300 разів збільшує зображення і таким чином значно наблизить до нас зірки. У нічний час телескоп читатиме лекції.

У Планетарії встановлено астрономічну апаратуру та багато першокласних вітчизняних приладів, за допомогою яких можна демонструвати схід сонця, полярне сяйво, сонячні та місячні затемнення тощо.

Щорічно Планетарій відвідує понад 100 тисяч людей.

За багаторічну історію в Планетарії працювали люди різних спеціальностей: астрономи, фізики, географи, біологи, історики та філологи.

На початку 2021 року повністю оновлений, сучасний інтерактивний  Planetarium Noosphere відкрили для відвідувачів.

Новини Дніпра: історія планетарію - Наше Місто

І сьогодні, через 55 років, перші глядачі, можливо, приводять сюди вже своїх онуків, яких зірки Planetarium Noosphere також захоплюють і дивують.

За матеріалами Олени Присягіної в групі «Історія в фотографіях. Катеринослав. Дніпропетровськ», сайту igotoworld.com та довідника – путівника «Дніпропетровськ».

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: