Пуер – той самий чай, що часто порівнюють з коньяком, адже цей напій має дозріти, щоб досягти піку форми. Найкращім вважається чай 10-15-річної витримки, а 25-30-річні млинці пресованого пуеру – об’єкт полювання колекціонерів і дуже дорогий продукт. Але в чайній родині є Шу пуер – доступна альтернатива класичному пуеру.
Шу пуер чи чорний чай?
Шу Пуер нагадує чорний чай, адже в нього листя дуже темне, настій темно-червоний, смак насичений та глибокий. Річ у тім, що Шу виготовляється за особливою технологію прискореної ферментації, коли листя піддають інтенсивному окисленню і пуер готовий вже протягом 45 діб, не треба чекати роками. Шу – відносно молодий різновид пуерів: технологію розробили та вперше застосували в 70-х роках минулого століття в китайській провінції Юньнань.
Особливості Шу пуерів
На відміну від десятків традиційних чорних чаїв (в Китаї їх називають червоними), що можна купити на сайті https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay, Шу пуер виготовляється за технологією прискореної ферментації, тому законно належить до родини пуерів.
Як відрізнити Шу пуер від інших видів та сортів чаю:
- ступінь ферментації: це сильноферментований чай;
- сухе листя: темно-буре, майже чорне;
- заварений настій: густий та темний, бурштинового або темно-червоного кольору;
- аромат: оригінальний чай Шу пуер має характерний димчастий, землистий запах, але без жодних відтінків прілості;
- смак: насичений і оксамитовий водночас. Часто відчуваються ноти шоколаду. Важливо не перетримати Шу пуер, щоб напій не став гірким;
- фасування: як і класичний пуер, Шу пресуються в щільні млинці – точі. Пуерний стандарт – це коржик вагою 357 г, мініточа – від 7 г (на одну порцію).
- ціна: зазвичай чорний Шу пуер дешевше витриманого Шена, але вартість продукту залежить від виробника, ваги точі, дати виробництва чаю, адже Шу пуери також можуть зберігатися роками.