Skip to content

Лікували у Дніпрі та Львові: історія Героя, який пройшов полон і нелюдські тортури

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Іван Дзюба центр Незламні

Український розвідник, який на собі відчув всю жорстокість ворога, нині відновлюється в Національному реабілітаційному центрі Незламні. Вчиться ходити на протезах та хоче повернутися до війська. Свою історію він розповів для Першого медичного об’єднання Львова, пише “Наше місто”.

33-річного захисника звати Іван Дзюба. Чоловік родом з Хмельниччини. До великої війни працював у Києві – на підприємстві, де надають послуги з професійного догляду за автомобілями. Торік у вересні Івана мобілізували. Він став розвідником. Спершу його група несла службу в Бахмуті, а потому – вже взимку – їх перекинули в район Соледара.

У своєму першому бойовому виході на новому місці Іван разом з побратимами натрапили в поле зору противника. Вони стали об’єктом обстрілу. Їх можливості для відступу були повністю перекриті. Протягом наступного тижня хлопці приховувалися в лісовій смузі, уникаючи зустрічі з ворогом. Однак, з запасами їжі та води стало критично, і їм довелося приймати ризиковане рішення – вийти з укриття. Одного з трьох українських розвідників російські бойовики розстрілюють. Двох інших забирають у полон.

Івана відразу починають катувати. Через тортури струмом мізинець на правій руці фактично згорає. Полоненого також нещадно б’ють по ногах та тримають у холоді. Кінцівки вражає некроз – тканини стрімко відмирають. В місцевій лікарні Іванові відрізають ноги. Після чого за ним доглядає та робить перев’язки інший поневолений – український військовий медик. За 13 днів від потрапляння в полон Івана передають українській стороні – без двох ніг та пальця на руці. Лікують розвідника у Дніпрі та Києві.

Іван отримав свої протези, які допомагають йому відновити рухові можливості. Зараз він активно навчається ходити з використанням цих протезів. Завдяки щоденним заняттям з фізичним терапевтом, Іван вже може ходити без милиць, що є великим досягненням у процесі його відновлення.

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: