Skip to content

Вступна кампанія-2023: які спеціальності та виші обирають абітурієнти Дніпра

Розпочалась активна фаза вступної кампанії. З 19-го по 30 липня кожен абітурієнт повинен подати заяви на вступ, розподіливши пріоритети – від найбажанішого до менш бажаного. Всього у цьому році кожен абітурієнт може подати п’ять заяв на бюджет та двадцять на контракт. Кореспонденти «Наше місто» зустрілись с абітурієнтами з Дніпра та поцікавилися, які вузи та спеціальності їх приваблюють. І чи дозволяє бал, отриманий на НМТ підкорити ці висоти.

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

Дар’я зацікавлена в журналістиці

Абітурієнтка Дар’я Сорокіна не планує переїздити до іншого міста, своє навчання вона бачить у Дніпрі. Вона прагне стати журналістом, тому розглядає навчання саме цій спеціальності в одному з кількох вищих навчальних закладів міста.

— Для вступу я розглядаю Університет митної справи та фінансів і  Дніпровський політехнічний університет на спеціальність «Журналістика», — каже вона. — Я зацікавлена в цій професії через можливість спілкуватися з великою кількістю нових людей, насичені подіями будні та можливість відкривати для себе незвичні речі.

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

Цьогоріч вона разом з тисячами інших випускників складала НМТ, або ж національний мультипредметний тест. Випускниця Дар’я доклала чимало зусиль, аби скласти іспити на необхідний бал. Для цього дівчина ходила на всі спецкурси в школі, відвідувала підготовчі курси в ДНУ і також готувалася самостійно. Попри те, що офлайнова форма навчання наразі неможлива через війну, для дівчини це не створило додаткових труднощів. Вчителі школи №106 робили все необхідне, аби допомогти вихованцям скласти іспити, розповідає Дар’я. Хоч НМТ було введено нещодавно, викладачі підлаштувалися під систему та врахували минулорічний досвід випускників.

— На НМТ списувати не можна, але особисто мені це й не потрібно було, — розповідає вона. —  Я сіла, спокійно написала, не хвилюючись за свої результати, бо точно знала, що на достатній рівень у будь-якому разі напишу. Я пам’ятала всі лайфхаки та дрібнички, яким мене навчили вчительки української мови, математики та історії.

Досить важливою особливістю іспитів у 2023 році є електронний формат. На кінцевий результат можуть вплинути не тільки знання випускника, але й якісне підключення до інтернету та відсутність небезпеки обстрілів. Ці фактори можуть опосередковано вплинути на підлітка та завадити йому отримати гарний бал. Дар’я трохи хвилювалася через це, проте їй вдалося оминути ці незручності: «На щастя, під час написання НМТ ніяких незручностей не було, повітряних тривог теж, комп’ютер та сайт не підводив, все було добре».

Дівчина отримала бали, на які приблизно й розраховувала: українська мова 165, математика 150 і історія 144. Ба більше, результат з історії Дар’ю порадував. «Я думала, що історія вийде гірше, бо події я пам’ятала, а от дати погано тримаються в мене в голові. Отже, мій середній бал 151, і цим я цілком завдячую саме моїм вчителям з школи, та підготовчі курси теж мені багато чим допомогли», – каже дівчина.

Вона розраховує вступити на контракт, за її майбутньою спеціальністю це буде коштувати близько 24 тисяч гривень. Родина Дар’ї підтримує її вибір та знає, що одного дня випускниця точно стане професіоналом, про якого з гордістю розповідатимуть як у Дніпрі, так і в усій Україні.

Ірина обирає фізіотерапію та медичні біотехнології

Ірина Вєстя цього року закінчила приватний Ліцей сучасної освіти.

— Я протягом 11 років готувалась до НМТ, — розповідає дівчина. — Останній рік була повністю зосереджена на підготовці. Я складала математику, українську мову та біологію. Із складнощів можу відзначити моральний стан: недосипи, нагнітання тривоги, розуміння, що на тебе чекає іспит, до якого тебе готували дуже довго. Багато людей на тебе розраховують, ти сам на себе розраховуєш.

Під час підготовки Ірина скористалася послугами репетиторів: останні 4 місяці перед іспитами займалася з педагогами з української мови, біології та математики. 

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

Мої викладачі складали для мене тести формату, подібного до НМТ, потім ми розбирали помилки і повторювали вивчений матеріал, — ділиться випускниця. – Щодо ціни, то двом викладачам – української мови та біології мої батьки сплачували по 250 гривень за годину, а викладачу математики — 300 гривень. Ці заняття дуже допомогли мені підготуватися до тестів та відчувати себе більш впевнено.

Після складання іспиту Ірина каже, що організація та технічні аспекти були належним чином впорядковані, і проблем не виникло. А розповідаючи про результат на НМТ, Ірина відзначає, що вона розчарована своїм балом та досі намагається прийняти його.

— Я відчуваю, що знаю набагато більше, — говорить дівчина. — Мій середній бал –165.

Ірина хоче вступати за кордон, зокрема до Польщі, місто Вроцлав. Цей вибір зумовлений бажанням бути ближче до своїх рідних, оскільки її сім’я проживає за кордоном.  

— Подавала документи на декілька спеціальностей, — каже абітурієнтка. — Для себе обрала фізіотерапію та медичні біотехнології. На вибір моєї спеціальності вплинули лише мої інтереси, батьки на мене ніяк не тиснули. У мене чудові батьки, які завжди мене підтримують у всіх моїх починаннях. На даний момент я впевнена у своєму виборі, тому що в першу чергу я замислювалася над тим, що мені цікаво було б вивчати зараз. Я буду займатися тим, що люблю і що мені подобається.

Арсеній віддає перевагу IT

Цього року багато абітурієнтів та їхніх батьків скаржились на складність НМТ та технічні негаразди, які виникали у деяких випадках під час його проведення. Арсеній Сосна, випускник 11-А класу НВК №71, склав два предмети з НМТ на максимальні 200 балів. Як йому це вдалося?

— Попри те, що у школі в мене завжди були відмінні оцінки, я почав підготовку раніше ніж будь-хто з моїх однокласників чи знайомих, — ділиться Арсеній. – Тож моя порада майбутнім абітурієнтам:  не орієнтуйтеся на бали в табелі. Вони зазвичай ні про що не говорять.  На початку війни я виїхав з міста й перестав додатково займатися англійською та українською, залишивши тільки онлайн-заняття з математики.  Жив у селі в Західній Україні — це було дуже схоже на період самоізоляції часів першої хвилі ковіду. Саме в таких умовах я став більше часу приділяти математиці, що, безсумнівно, допомогло мені ближче познайомитися з предметом та обрати свій майбутній фах.

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

 На відміну від багатьох інших випускників, хлопець зазначає, що саме дистанційне навчання в школі  вплинуло на якість підготовки до НМТ: воно дуже допомогло йому. Протягом більш ніж року він мав набагато більше вільного часу, значну частину якого  приділяв навчанню. Арсеній впевнений: якби навчання було очним,  він би просто не мав змоги так ретельно готуватися до іспиту.

— З репетиторами з усіх трьох предметів – української та англійської мов, математики — я почав займатися на початку 10-го класу, — розповідає Арсеній Сосна. – Батьки платили приблизно 200 гривень за годину занять. При цьому до того, як я прийшов на заняття з математики до репетиторського центру, я  не мав жодної гадки про те, що маю схильність до цього предмета. Переконаний у двох речах: успіх залежить від потенціалу та старань учня. Але розкрити цей потенціал та надихнути учня на роботу над собою може лише гідний вчитель. Мої результати з НМТ такі: українська мова 195 ( одна помилка), математика та англійська мова 200 балів. Могло б бути краще (ну, буквально, могло б же). Якщо серйозно, то налаштовувся на 600 загальних балів, але результат «наступний після ідеального» мене також цілком задовольняє.

Одним із факторів, що дозволив Аренсію скласти НМТ так добре, була повна відсутність повітряних тривог під час проведення НМТ та відсутність технічних проблем із системою. Щодо вибору вишу та спеціальності, його першим  пріоритетом буде «Прикладна математика» в ДНУ ім. Олеся Гончара. А інші  хлопець обиратиме під час створення форми в особистому кабінеті. Зважаючи на те, що завдяки регіональному коефіцієнту у Дніпропетровській області (він складає 1.04),  конкурсний бал цього абітурієнта становить 200, в нього  є великі шанси потрапити на бюджет.

— Зараз вже точно можна сказати, що я маю природну схильність до математики, — резюмує Арсеній Сосна. – Мене цікавлять речі, які у багатьох людей навіюють сон або жахають до чортиків.  Тож головне — шукати те, що вас по-справжньому зацікавить. Та не переставати розвивати те, що у вас добре виходить.

Анастасія обирає маркетинг та соціологію

Анастасія Шевченко у цьому році закінчила школу №148. До НМТ дівчина підійшла відповідально: готувалася цілий рік. Вона складала історію України, математику та українську мову. Каже, що із складнощів, які заважали, була лише температура в кабінеті – дуже жарко, і це збивало.

За словами випускниці, онлайн-навчання наклало свій відбиток на якість знань. Засвоїти весь матеріал лише на слух, не перебуваючи у класі, виявилося не таким легким завданням. Але зазначає, що через таке навчання змогла більше часу приділяти предметам, які вирішила складати. Анастасія займалася з репетитором з усіх предметів. З історії України заняття тривали два роки, бо дівчина погано її знала, а з математики та української мови по одному року. Репетитори дуже допомогли дівчині, особливо по історії, каже, що шкільних знань для іспитів не вистачає.

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

Дівчина склала НМТ на середній бал 147. Це 150 з української мови, 150 з історії та 145 з математики. Але своїм результатом не задоволена, бо впевнена, що могла скласти краще. Завадила спека: в кабінеті не працював кондиціонер.

Анастасія не розраховує потрапити на бюджет, тому одразу буде подавати документи на контракт. Пріоритет надає УКУ у Львові (Український католицький університет), також буде пробувати вступити у Львівську політехніку та можливо у Київ. Контракт у Львівській політехніці коштує 30 тисяч гривень на рік.

Обрала спеціальність «Маркетинг та соціологія». Каже, що планує у майбутньому заробити купу грошей. «Усі спеціальності, які я розглядала, були пов’язані з фінансами. І в усіх я була зацікавлена. Хоча я думала над тим, щоб не вступати, а купити курси та почати працювати. Це такий адреналіновий варіант, і не факт, що він спрацював би», — каже Анастасія.

Ксенія обрала облік та аудит

Ксенія Борисенко цього року закінчила школу №1 у Дніпрі. По НМТ вона отримала такі бали: українська мова 174, математика 163, історія України 158.

Дівчина обрала НТУ «Дніпровська політехніка» спеціальність «Облік та аудит».

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

— З особливостями освітньо-професійної програми знайомилася на сайті університету, — розповідає вона. — Навчатися саме у «Політехніці» це можливість для мене отримати необхідні знання та вміння у сфері обліку і аудиту з урахуванням сучасних тенденцій розвитку галузей економіки. Я глибоко переконана, що саме «Дніпровська політехніка» є сучасним, прогресивним та європейським закладом освіти, одним з найкращих не лише у Дніпрі, але і в Україні.  Це вже було зрозуміло під час мого навчання на курсах з української мови, математики, історії саме  там.

Дівчина розповідає, що її життєві вподобання орієнтовані на подальші можливості працевлаштування у обліково-фінансовій сфері або організації власного бізнесу. «Це є особливо актуальним для країни, яка буде відновлювати свою економіку у післявоєнний час. Навчання у НТУ «Дніпровська політехніка» дозволить реалізувати мої наміри у майбутньому, що підтверджується досвідом випускників освітньо-професійної програми», — каже вона. 

Настя мріє стати психологом

Анастасія Клименко закінчила дніпровську гімназію №138. До НМТ  почала готуватися ще у 10-му класі, коли записалась на додаткові заняття. Потім, вже в 11-му, особливу увагу приділяла предметам, які згодом складатиме, – українській мові, математиці та історії України.

— Особливо складно було з математикою, бо ніколи не мала до неї хисту та, якщо чесно, не дуже вона мене і цікавила, бо я виключно гуманітарій, — розповідає Анастасія. — Але заради майбутнього довелося постаратися.

За словами дівчини, особливої різниці у підготовці в умовах онлайн-навчання вона не помітила, але вважає, що очне навчання особисто для неї було б краще тому, що на дистанційному випускникам давали дуже багато об’ємних письмових завдань, і через це у них залишалось менше часу для підготовки до НМТ.

 Вступна кампанія-2023: вибір абітурієнтів - Наше Місто

Анастасія, як і багато інших учнів, зверталась до репетиторів. Дівчина каже, що це було одним з найкращих рішень.

— Додаткові заняття допомогли мені згадати матеріал, який ми вчили дуже давно і просто не могли запам’ятати, а також те, чого у школі не розповідали, але, як виявилося, це була дуже важлива інформація, — розповіла вона. — До того ж, там я мала змогу вирішувати типові завдання, які добре підготували мене до того, чого чекати на НМТ. Посилено я почала займатися з репетиторами на початку 11-го класу та займалася увесь рік до самого НМТ. Це були онлайн-заняття у репетиторському центрі, а також я відвідувала педагога. Це було приблизно 3–4 заняття на тиждень по кілька годин. У середньому вартість одного заняття складала близько 300 гривень.

Найкраще Анастасія  склала українську мову, далі — історія і на третьому місці математика. Бали оприлюднювати поки не хоче, проте каже, що задоволена лише балом по математиці, бо більшого від себе і не очікувала.

— Інші предмети я могла б написати набагато краще, коли б не непередбачувана ситуація під час іспиту, — стверджує дівчина. — Ми усі хвилювалися, аби не було тривоги під час НМТ. Так от, тривоги не було, але несподівано сталась потужна хакерська атака. Сайт просто перестав працювати, його треба було перезавантажувати кожного разу, коли треба дати відповідь, тому я дуже нервувала і намагалася просто якомога скоріше натиснути відповідь. Нас ще виводили на 20 хвилин на перерву, щоб полагодити систему. І це ще не кажучи про те, що мені єдиній з усього нашого класу чомусь випало здавати НМТ у старому корпусі Українського державного університету науки та технологій (колишній ДІІТ). Притому, що мешкаю я на лівому березі, і усі мої однокласники складали іспит у школах нашого району. Це була ще та пригода — їхати через усе місто, вчасно відшукати той старий корпус. Це був наче якийсь квест.

Дівчина хоче отримати професію психолога. На вибір спеціальності вплинули лише її особисті інтереси. «Мені подобається спілкуватися з людьми, я вмію підтримати і давно цікавлюсь психологією. Думаю, зможу у майбутньому стати корисною у цій сфері», — каже Анастасія.

Майбутня спеціальність випускниці є у багатьох вишах міста: ДНУ, ДДУВС, Університеті митної справи та фінансів тощо. В дівчини є пріоритет, проте вона ще має трохи часу, щоб визначитись остаточно.

— Цілком ймовірно, що це буде контракт, — резюмує вона. — Бо за моєю спеціальністю у «моєму» виші бюджету просто немає. Вартість контракту ще буде уточнюватись. У середньому це близько 30 тисяч гривень на рік.

Юліанна КОКОШКО, Анастасія ТКАЧ, Аліна РУДИЧ, Ілля КУЗЬМІН, Єлізавета ВОЛКОТРУБ.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: