Site icon Наше Місто

Цвітіння Дніпра: експерт розповів, що буде, якщо скупатися в зеленій воді

Новини Дніпра: Чим небезпечне цвітіння водойм

Як ми раніше повідомляли, у Дніпрі помітили активне цвітіння водойм. Журналісти «Наше місто» звернулися за коментарем до Романа Новіцького, доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету. Він розповів, чому відбувається цвітіння води, чим воно небезпечне та чи вплинув на це явище підрив Каховської ГЕС.

«Цвітіння води — це природне явище, що проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження мікроскопічних водоростей. Коли вода прогрівається (більше +20+22 градусів), починається активний розвиток синьо-зелених водоростей. Їх розмноженню також сприяють: відсутність течії, змиви з полів нітратів і фосфатів. Для прикладу, 1 грам якогось фосфату може викликати активне розмноження кілограму таких водоростей», – зазначив професор.

Чим небезпечне цвітіння води

За словами Романа Новіцького, синьо-зелені водорості виділяють в воду токсичні речовини. Тож якщо купатися у воді, яка цвіте, може бути серйозне подразнення шкіри, блювота. Тобто отруїтися можна не тільки випадково ковтнувши таку воду, а й просто занурившись в неї.

Крім того, розмножуючись, ці водорості витягують кисень з води.

«Тому там, де спостерігається масове цвітіння води, обов’язково будуть замори. Буде помирати риба, молюски звичайні тощо. Тобто це велика проблема», – зазначив доктор біологічних наук.

Чи є вплив «каховки»

Роман Новіцький пояснив, що в минулому році цвітіння води зафіксували ще у червні. Цього року це почалось на тиждень пізніше. І підрив Каховської ГЕС ніяк не вплинув на це явище.

«Наші водосховища цвіли ще з початку їх будівництва. І підрив Каховської ГЕС ніяк на це не вплинув. Від того, чи є нижче по каскаду водосховище, чи немає, розвиток синьо-зелених водоростей не залежить. Як тільки почалося тепло, вода прогрілася, так і починає цвісти вода. У місцях, де є сильна течія, цей процес починається пізніше», – додав експерт.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version