Skip to content

Один з перших «хмарочосів» Катеринослава: які таємниці зберігає готель «Асторія» в Дніпрі

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Готель Асторія

«Асторія» – один з найвідоміших готелів Дніпра. До того ж, ще і найстаріший з існуючих сьогодні готелів. Цього року «Асторії» виповнюється 110 років. Про історію цієї унікальної будівлю розкажуть журналісти сайту «Наше місто» з посиланням на gorod.dp.ua.

За словами кандидата історичних наук, завідуючого відділом Дніпропетровського Національного історичного музею імені Д. Яворницького Максима Кавуна, у районі міста, де знаходиться готель «Асторія» , вже з ХІХ століття існували будівлі, які були призначені для готельно-ресторанного використання. Крім того, ще до цього, наприкінці XVIII століття, саме тут була розташована західна частина слободи Половиці. У 1790-х роках ця територія була включена до першочергової забудови міста Катеринослава, і тут було створено міський житловий квартал з приватними особняками. 

У XIX столітті ці райони Проспекту були популярними серед готелів та гостьових будинків. Цікаво, що в 1850 році сюди був проведений відомий бульвар, який був посаджений губернатором Андрієм Фабром. Це значно підвищило престиж та важливість цього кварталу. Відомо, що в кінці XIX століття тут розташовувався готель «Слов’янський». У 1902 році з’явилися “номери” Сафронова, а згодом з’явився готель «Континенталь».

У 1913 році «Асторія» прийняла перших відвідувачів. Власниками будівлі була родина Кравцових.

Також є свідчення про те, що Людвіг Бірнштайн, громадянин Німецької Імперії, був першим утримувачем будинку. Цікаво, що в жовтні 1914 року, після початку Першої світової війни, готель був конфіскований як майно німецького громадянина, але вже через місяць його робота була відновлена.

У свої часи, п’ятиповерхова будівля була справжнім символом висоти в місті Катеринославі. Це був один з перших «хмарочосів» свого часу. Вона змагалася з готелем «Бристоль», «Українським будинком» Хрінникова (сьогодні відомий як гранд-готель «Україна» ) та театро-клубом Громадського зібрання (тепер відомий як філармонія) за титул найвищої споруди в місті.

У період перед революцією, готель «Асторія» вважався одним з найпрестижніших і найелегантніших готелів у Катеринославі. У ньому було більше ніж 30 номерів.

Будівля «Асторії» відрізняється цікавим архітектурним рішенням, яке спеціалісти описують як «класицистируючий модерн». У ті часи було поширене експериментування архітекторів з різними стилями, але в цьому випадку ми маємо оригінальне поєднання модерну та неокласицизму в одній будівлі.

Готель «Асторія» залишив свій слід в історії міста не лише завдяки своїм розмірам та архітектурі, але головним чином через політичні обставини. Під час Революції будівля непередбачено опинилася в новій ролі. У період з 1917 по 1919 роки, тут були розташовані штаби різних політичних сил, зокрема більшовиків, махновців та білогвардійців.

Влітку 1917 року готель облюбували більшовики. Зокрема, тут розташовувалася редакція газети «Зоря».

Крім штабу червоногвардійців, під час революції, готель «Асторія» став центром українських військових формувань. Зокрема, тут розташовувалися штаби отамана Самокиша та Нестора Махна.

Готель «Асторія», після завершення революційних перипетії, повернувся до виконання первісних функцій. Будівлю було націоналізовано.

Протягом 1920-х років будівля працювала більшою мірою не як готель, а як місце помешкання офіцерів місцевого гарнізону. У 1930-і роки будівлі знову була повернута готельна функція.

Під час воєнного лихоліття у 1941-1943 роках, готель «Асторія» пережив досить спокійний період. Під час бойових дій у вересні-жовтні 1943 року ймовірно, що будівля не зазнала значних пошкоджень, хоча її обладнання було розграбовано.

У післявоєнний час готель «Асторія» відновив роботу одним із перших, проте вже зі зміненою назвою – «Дніпро».

Назву «Асторія» було повернуто готелеві лише в нові часи, у 1980-х роках.

Сьогодні «Асторія» має статус пам’ятки архітектури.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: