Site icon Наше Місто

«Професорське містечко» у Дніпрі відзначає День народження: що відомо про котеджевий район для викладачів

Майже у центрі Дніпра було колись так зване селище Наукових працівників. Але про нього мало хто знає, не зважаючи на те, що тут розташовані численні навчальні заклади та студентські гуртожитки. Тим не менш, 11 липня виповнилась чергова річниця створення котеджевого району для професорсько-викладацького складу. Про архітектурний експеримент, історія якого розпочалася 77 років тому, розповідає сайт «Наше Місто» з посиланням на портал «Дніпро культура».

Головною причиною створення селища Наукових працівників стала необхідність вирішення житлової проблеми для професорсько-викладацького складу ВНЗ та окремих представників керівних кадрів промисловості міста. Цю проблему намагалися вирішувати у 1930-х роках, спочатку будуючи великі багатоквартирні житлові будинки поруч із корпусами самих ВНЗ.

Але у післявоєнний час поряд із відбудовою та реконструкцією великих багатоквартирних будинків було вирішено збудувати окреме житлове містечко та забезпечити провідний професорсько-викладацький склад ВНЗ окремими котеджами із присадибними ділянками.

 Топонімічний аспект історії селища становить окремий інтерес. Новостворене селище спочатку отримало офіційну назву «Научный работник» (українського аналогу в документах ми не знайшли). Зрозуміло, що мова йшла не про пересічний науковий персонал, а про наукову еліту: академіків, професорів, доцентів. Надалі назва селища пройшла певну еволюцію.

У 1946 році ухвалено рішення міської ради № 43/1083 про створення котеджевого району для професорсько-викладацького складу – селища Наукових працівників, територіальні межі якого визначені прямокутником по лінії вул. Вузівська (нині – просп. Гагаріна), вул. Білгородська (нині – вул. Наукових співробітників), вул. Лабораторна, вул. Марії Кюрі.

 Колишні околиці міста дуже швидко інтегруються в нову містобудівну структуру. В цих умовах «окремість» селища Наукових працівників доволі швидко зникає. Будинки починають рахувати винятково за вулицями. Показово, що в рішенні міськвиконкому від 19.07.1960 № 588 про найменування вул. Баха сказано, що ця вулиця розташована вже «на бывшем поселке Научных работников». 

Ще наприкінці 1980-х рр. більша частина котеджів селища зберігалася в первісному стані. Упродовж останніх п’ятнадцяти років велика частина будівель змінила власників та, відповідно, трансформувалося оздоблення фасадів. На жаль, у межах селища сьогодні вже не зберігся хоча б один квартал у первісному стані. 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version