Skip to content

Все починалось з Англійського клубу: історія відомого театру Дніпра

За кількістю театрів Дніпро з упевненістю можна назвати театральним містом. Історія цих осередків культури доволі таємнича та непередбачувана. Сьогодні пропонуємо вам дізнатись особливості становлення одного з найпопулярніших театрів Дніпра. Детальніше про це пише сайт «Наше Місто» з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини ДМР.

У Шевченківськівському районі Дніпра, по вул. Воскресенська, 5 розташована унікальна пам’ятка архітектури та містобудування національного значення – «Будинок театру».  На фасаді розміщені барельєфи найвідоміших постановок театру. В середині – розкішне фойє, мармурові сходи, зимовий сад, на другому поверсі іще одне фойє з скульптурами муз.

Збудовано театр у 1913 р. за проєктом архітекторів О. Н. Петровецького та Ф. Ф. Булацеля, як будівля театру Англійського клубу. Нова театральна зала на 1200 місць з балконом була пристосована також для проведення балів та урочистих зібрань. З початком Першої Світової війни у 1914 р. в приміщеннях театру було розміщено 2-й шпиталь Міського Союзу на 200 ліжок.

Після 1917 р. приміщення театру використовувалися різними партіями та організаціями, лише 1924 р. після виїзду партшколи приміщення театру передали Клубу залізничників, а з 1927 р. – Першому театру Української Радянської Республіки імені Шевченка, що був заснований в 1918 р. у Києві як Державний драматичний театр України.

Під час німецької окупації 1941 – 1943 рр. в приміщеннях театру було розміщено німецький офіцерський театр, під час бойових дій будівля театру зазнала незначних ушкоджень.

Новини Дніпра: історія відомого театру - Наше Місто

У 1979 р. відбулась капітальна реконструкція будівлі театру за проєктом архітекторів Є. Б. Яшунського, В. П. Халявського та Л. Г. Попова. Південно-західний фасад театру зазнав радикальних змін, усі первісні приміщення театру, крім глядацької зали й фойє, зазнали перепланувань. Збільшилась площа залаштункових та службових приміщень, будівля отримала просторий зимовий сад та 5-ти поверховий об’єм над сценою.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: