Skip to content

В Україні скоро зникнуть з продажу ртутні термометри: що сталося

Верховна Рада України ухвалила закон про приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть. Відповідно, з 1 січня 2024 року продаж і використання низки товарів буде заборонено. У матеріалі «Наше Місто» читайте про це детальніше.

20 червня президент Володимир Зеленський підписав закон про приєднання до Мінаматської конвенції. Згідно з документом, з наступного року продаж та використання ртутних термометрів в Україні заборонять.

Мінаматська конвенція про ртуть — це міждержавний договір, країни-підписантки якого зобов’язуються регулювати використання ртуті та скорочувати виробництво з неї. Конвенція спрямована на захист життя і здоров’я людей, адже ртуть виділяє антропогенні викиди та сполуки, що призводять до отруєння.

Обмежується не тільки продаж і використання ртутних термометрів, а ще й виробництво деяких люмінесцентних ламп, медичних приладів, батарейок і навіть косметики. Можуть обмежити виробництво цементу, непромислове видобування золота та інші промислові галузі.

Обмеження будуть відбуватися поступово, до 2032 року. Заборона поки що не стосуватиметься потреб військової та цивільної оборони, приладів для досліджень, вакцин з тимеросалом.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: