Skip to content

Невдале перейменування Запоріжжя: чому місту хотіли дати нову назву (відео)

Ксенія Куземко

Запоріжжя слід перейменувати – буцімто топонім не відповідає стандартам лексики. Такий висновок нацкомісії зі стандартів державної мови ошелешив українців. Експертів  взяли на кпини жителі Запоріжжя. Запротестував і мовний омбудсмен – на його думку, нацкомісія перевищила свої повноваження. Врешті Запоріжжя лишили в спокої і рішення скасували. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на DniproTV.

Запоріжжя слід перейменувати: таке рішення нацкомісії зі стандартів державної мови приголомшило українців. У соцмережах здійнялась хвиля обурення.

Житель Запоріжжя Артем – теж розгублений. Парубок навіть не думав, що цей топонім можуть поставити під сумнів. Впевнений: краще знищувати все московське, аніж чіпати козацьке.

Чим не догодило Запоріжжя мовникам, не втямить і Анжеліка: «Навіщо це питання піднялось під час війни. Особливо ми йдемо як прифронтове місто і ну це не те, що зараз нам потрібно. Потрібно інші питання давати оголошенню».

Раніше місто називалось Олександрівськ – на честь Олександрівської фортеці. Нинішнє ім’я Запоріжжя отримало у 1921 році.

Після запеклих баталій та суперечок у соцмережах скандальне рішення врешті скасували.

А мовний омбудсмен Тарас Кремінь взагалі запідозрив нацкомісію у перевищенні своїх повноважень.

Під гарячу руку мовників, крім Запоріжжя, потрапили ще й Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, які відповідають стандартам державної мови.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: