Site icon Наше Місто

Навчальний рік 2023-2024 в Дніпрі: чи сядуть школярі у вересні за парти

Навчальний рік 2023-2024 в Дніпрі - Наше Місто

За два місяці має розпочатись новий навчальний рік. На жаль, через війну він знову не буде таким, як мав би бути. Але, незважаючи на всі наявні загрози та виклики, дніпровські освітяни докладають всіх зусиль для того, щоб діти мали змогу навчатись не тільки онлайн, а й офлайн. Щоб вони нарешті зустрілися у школах з вчителями та однокласниками, здобували нові знання так, як це має бути – за шкільними партами. Як триває підготовка, журналістам «Наше місто» розповіла заступниця міського голови, директорка департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Ксенія Сушко.

 У 116 укриттях буде все необхідне

Остаточне рішення про те, чи відкриють дніпровські школи двері для учнів, ухвалять у серпні. 

— Розуміючи ту ситуацію, яка є в нашій країні, остаточне рішення щодо виходу в нашому місті учнів на офлайн навчання ще не прийняте, — зазначає Ксенія Сушко. – Воно буде залежати від безпекової ситуації ближче до 1 вересня. Обласна військова адміністрація буде приймати таке рішення стосовно Дніпропетровської області. Зараз Міністерство освіти та науки України докладає зусиль до того, щоб школи в Україні вибирали змішану або офлайн форму навчання. Тож ми також вже давно готуємось до цього.  

Зараз у 116 школах із 154 облаштовані найпростіші укриття. Це не бомбосховища. Треба розуміти, що вони дають змогу у разі небезпеки захиститись тільки від ударної хвилі, від розбитого скла та уламків. Хоча в них буде все необхідне: санітарні кімнати, Wi-Fi, автоматична сигналізація, питна вода, вентиляція, два виходи. До того ж, якщо в школі навчається, наприклад, тисяча учнів, для всіх них в укритті місця не буде. Є такі, де може розміститись тільки персонал школи – до 50 чоловік. Це пов’язано з тим, що не в кожній школі існує технічна можливість облаштування таких укриттів.   

Більш важливі предмети — у школі, менш важливі — онлайн

Як саме буде проходити навчання з 1 вересня, залежить не тільки від безпекової ситуації, але і від бажання батьків.

— У будь-якому випадку вони зможуть вибрати зручну для них форму навчання, — каже Ксенія Сушко. — Якщо обставини дозволять, ми, найімовірніше, впровадимо змішану форму навчання. Більш важливі предмети будуть викладатись у школі, а менш важливі – онлайн. Розклад занять кожна школа буде готувати окремо.   

Дистанційна форма навчання буде збережена для дніпровських учнів, які знаходяться за кордоном або за межами нашої області. Якщо батьки проти офлайн-навчання, їхні діти також зможуть вчитися дистанційно.

До 20 серпня вибір доведеться зробити всім батькам 

Тож у деяких класах буде впроваджена змішана форма навчання, а у деяких — дистанційна. Найімовірніше, вони будуть не в кожній школі – доведеться об’єднувати учнів з різних шкіл. Також буде змога вибрати екстернат або домашнє навчання.  

— Перед початком навчального року батькам доведеться зробити вибір – яка саме форма навчання буде кращою для їхніх дітей, — акцентує увагу Ксенія Сушко. — Це буде приблизно 20 серпня. Після цього буде сформовано класи, розклад, розподілене навантаження на вчителів. Також розглядається варіант занять у декілька змін, але це буде змішана форма. Не буде такого, що діти з першого до шостого уроку будуть у школі. Це пов’язано з безпековою ситуацією. Учні початкових класів будуть вчитись у першій половині дня, а середніх та старших – у другій.   

Учні тих шкіл, де немає можливості створити укриття, зможуть навчатися в інших школах, де вони є. У будь-якому разі отримати доступ до навчання зможуть абсолютно всі школярі Дніпра. Щодо студентів училищ, коледжів та вишів — їхні навчальні заклади підпорядковуються Міністерству освіти та науки України та обласній військовій адміністрації. Найімовірніше, кожен заклад буде приймати окреме рішення стосовно форми навчання.  

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version