Site icon Наше Місто

Старі долари: Нацбанк зобов’язав обмінники приймати зношені банкноти

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників у зв’язку з частими випадками, коли у клієнтів відмовляються приймати старі чи зношені банкноти доларів. Про це повідомили в Нацбанку, пише «Наше Місто».

Пункти обміну валют забов’язали приймати у громадян усі іноземні банкноти, визнані справжніми на детекторах або лічильниках грошей. Нацбанк також ввів заборону на обмеження щодо номіналу та року випуску іноземних банкнот.

При цьому з банкнотами, що мають ознаки значного зносу (наприклад, розірвані навпіл, зафарбовані, обпалені тощо), мають здійснюватися операції інкасо. Банки та небанківські установи, які проводять такі операції, повинні обов’язково розмістити в касі у доступному для клієнтів місці чіткий перелік ознак значного зносу банкнот й тарифи інкасо.

В НБУ наголошують, що у разі порушення зазначених вище норм банком або небанківською фінансовою установою їхні дії розцінюватимуться як потенційна ознака шахрайської діяльності.

У такому випадку може бути накладено штраф (для банків – до 400 тис. грн., для небанківських обмінників – до 5% від власного капіталу установи).

Клієнти мають звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version