Skip to content

Пенсії, тарифи та нові поїзди: що зміниться для українців з 1 червня

Софія Танченко

Новини Дніпра: Що зміниться для українців з 1 червня

В Україні з 1 червня вступають в силу ряд змін. Зокрема, вони стосуються пенсій і тарифів на світло та воду. Також у червні випускники шкіл складатимуть НМТ, а з Польщі поїдуть нові поїзди. Більше детально про зміни читайте у матеріалі “Наше місто”.

Пенсії

У червні перерахунку пенсій не буде. Проте збільшені виплати почнуть отримувати пенсіонери, яким зробили перерахунок в квітні.

Наступний етап підвищення пенсій запланований на 1 липня.

Тарифи на світло і воду

До 1 червня в Україні діє пільговий тариф на електроенергію — 1,44 кВт/год. Проте вже з наступного місяця тариф може зрости до 2,88 грн за кВт/год (з ПДВ). Але офіційного рішення щодо підвищення тарифів поки немає.

31 травня НКРЕКП знову розгляне питання про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Якщо рішення затвердять, то уже з червня тариф зросте. Варто зазначити, що НКРЕКП пропонує підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення для 35 водоканалів приблизно на 30%.

НМТ

У червні випускники загальноосвітніх навчальних закладів складатимуть НМТ, за результатами якого їх прийматимуть на навчання у виші.

Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня. Додаткова сесія планується на 11-24 липня.

На 5-12 червня також заплановано додатковий період реєстрації на НМТ. Зареєструватися зможуть:

  • ті, хто реєструвався в основний період, але їм було відмовлено;
  • хто не зміг з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ;
  • ті, хто за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах.

Поїзди з Варшави

З 1 червня польська залізнична компанія SKPL запустить додаткові рейси до України: з Варшави до Рави-Руської (Львівська область).

Відправлення з вокзалу Варшава-Всходня планується о 14:00 (за місцевим часом), з Любліна – о 16:00. Прибуття до Рави-Руської – о 20:15 (за київським часом).

Іспити для водії за новими правилами

З 1 червня МВС запустить пілотний проєкт, мета якого – зробити більш прозорим процес складання водійських іспитів.

Проєкт поки що стартує у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. А згодом може поширитися і на інші регіони.

Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частини іспиту для водіїв:

  • Оновлено систему попереднього запису: наявність талонів можна буде перевірити онлайн. Отримати його можна офлайн або через е-запис.
  • Майбутні водії отримають більше інструментів для оскарження результатів іспитів.
  • У класах, де проходять теоретичні іспити, відбуватиметься фіксація на чотири відеокамери та мікрофон. “Сліпих зон” більше не буде.
  • Відбуватиметься відеофіксація в салоні автомобілів “категорії В” під час складання практичної частини іспиту. У фокусі відеокамери будуть руки та ноги як кандидата, так і екзаменатора, відбуватиметься запис розмов у салоні.

Категорія: Важливо, ЖКГ, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: