Skip to content

Таємниці Дніпра: підземна річка та моторошний силует людини у печері

Дніпро – місто з величною історією, яка містить у собі багато таємниць. Старовинні будівлі зберігають свої секрети, але й під самими спорудами є історичні об’єкти. Мова йде про підземні річки – Половиці та Жабокряч. Про них мало відомо, бо сховали їх понад 200 років тому в підземні колектори, бо заважали вони благоустрою центральної частини міста. Про це повідомляє сайт  «Наше Місто» з посиланням на публікацію Олени Присягіної в групі «Історія в фотографіях. Катеринослав. Дніпропетровськ».

Згідно з повідомленням, річка Жабокряч протікала прямо центральним проспектом. Спускалася вона з вулиці Виконкомівської, а точніше з Красноповстанської (Жандармської) балки, протікала проспектом і повернувши на вулицю Воскресенську, прямувала до Дніпра.

У місті є декілька балок, на дні яких протікають невеликі струмки. По ходу течії ці струмки з’єднуються з іншими струмками й у результаті впадають у Дніпро. По всьому руслу в межах центру міста річку перетинало щонайменше сім мостів.

У ранній історії Катеринослава підземні ріки не давали спокійно жити городянам. Під час сильних дощів не глибокі, але досить швидкі річки виходили з берегів та заливали місто.

 «Найстарішій частині тунелю, що проходить центром міста, понад 200 років, її довжина близько п’яти кілометрів. Тут можна довго розглядати стару цеглу з клеймами, як катеринославського, так і київського цегельних заводів. Багатошарова цегляна кладка вражає своєю міцністю та товщиною. Дивно, але вода за сотні років не розмила споруду і цегла «сидить» у стіні дуже міцно. Вхід до «підземелля» знаходиться біля вулиці Шевченка», – повідомила Олена Присягіна.

Поштовх до спорудження міської зливної каналізації дали дві страшні повені влітку 1891 та 1892 років. Вони призвели до великих руйнувань. У наступні двадцять років було збудовано багато «кам’яних арок» під центральними вулицями міста.

Місцевий житель згадує про повені тих часів та функціонування тунелю.

«У моєму босоногому дитинстві цей тунель мав відкритий вихід у дворі будинків № 54 та 58 за проспектом К. Маркса та будинків №7, 9 по вул. Леніна. Це була вже водостічна канава, яка під час сильних літніх дощів раптово викликала повінь на вул. Леніна та затоплювала всі підвали та під’їзди на Леніна 7 та 9 і навіть двір та сад театру Шевченка. Далі канава знову йшла в тунель у бік Дніпра. Ми, хлопці, іноді заходили в тунель, але далеко ходити боялися, оскільки він через нанесений мул і побутове сміття поступово звужувався, до Дніпра за нашими поняттями було далеко. Можливо хтось і ходив, але своїх дворових я не пам’ятаю. У 60-ті роки канаву перекрили і зараз тут різні павільйони і все це облаштована Театральна площа», – пригадує чоловік.

Новини Дніпра: історія підземної річки - Наше Місто

У 2018 році блогер А. Костюк спустився в міські підземелля у складі експедиції, організованої колишніми дигерами, і пройшов слідами легендарної річки Половиці. Для надання особливої атмосфери дигери помістили у одному з тунелів людський манекен.

Ходять чутки, що лялька і досі перебуває на дні річки Жабокряч.

За матеріалами Олени Присягіної в групі «Історія в фотографіях. Катеринослав. Дніпропетровськ».

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: