Site icon Наше Місто

Сліди старого Дніпра: які таємниці зберігає унікальний особняк Тіссена у центрі міста (фото)

Дніпро — місто контрастів, сучасне і водночас із багатою історією. Його вулиці пам’ятають як радянську, так ще царську владу. Від минулих епох місто успадкувало унікальну, гарну, своєрідну архітектуру. Кореспондент «Наше місто» розповість історію унікального особняка Тіссена, що знаходиться на перехресті вулиць Андрія Фабра та Староказацької.

Хто такий Тіссен

Дітріх Корнелевич Тіссен – талановитий архітектор початку XX століття. Він залишив помітний слід у катеринославській архітектурі. Тіссен проектував особняки та прибуткові будинки. Майстерно володіючи прийомами різних варіантів стилю модерн, своїми роботами він збагатив архітектурну палітру Катеринослава.

Будівництво особняка

Особняк Тіссена – визначна пам’ятка, яка вважається одним з унікальних для міста прикладів особняка в стилі «модерн» англійського типу. Особняк збудований у 1905 році, як власне житло Дітріха Тіссена.

Двоповерховий будинок з високим цоколем, прикрашений гранітними блоками, характерним балконом та гостроверхими завершеннями, нагадує будинки Північної Європи.

Особняк Тіссен відноситься до кращих зразків модерну і є одним з прикладів будівель, що добре збереглися в даній стилістиці в архітектурі міста.

Що знаходилося в особняку

В одноповерховому корпусі 1909 р. у садибі працювала їдальня Литовченка та бакалійна крамниця Асаба.

Зараз у будівлі знаходиться вечірня загальноосвітня школа № 22 для глухих та слабочуючих дітей, яка працює в ньому досі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version