Site icon Наше Місто

Вдесятеро шкідливіші за нітрати: експерт з Дніпра розповів, якими речовинами насичені ранні овочі

Нарешті прийшло справжнє весняне тепло. І на прилавках магазинів та ринків з’являється все більше свіжих овочів та ягід. Так хочеться після довгої зими поласувати смачненьким. Але головне – не нанести шкоду собі та близьким, особливо дітям, адже  в організм можуть потрапити і токсичні елементи, наприклад, нітрати. Журналісти  «Наше Місто» з’ясували: що таке нітрати та чи дійсно вони такі небезпечні.

Відповідь на питання дав директор Інституту зернових культур НААНУ Владислав Черчель. За його словами, тема нітратів дуже заангажована і перебільшена.

«Якщо порівняти, то в організмі людини різні речовини переносяться через кров до відповідних органів. Нітрати так само переносять поживні речовини для того, щоб рослина росла та розвивалась. Сказати про те,  що нітратів в рослині не буде взагалі – не можна, бо це означатиме дефіцит добрив. Тобто у всій  рослинності присутні нітрати. Наскільки небезпечна ця кількість – є певні дослідження. Я не буду заперечувати що може бути шкода, але я хочу сказати: кожен м’ясний виріб (наприклад ковбаса) вміщує нітратів в десятки разів більше, ніж овочі – кавуни, молода редиска, огірки. Я вважаю, що це мінімальна шкода, набагато більше значення мають пестициди. Адже при вирощуванні рослини потрібно захищати. Тому агрономи вносять препарати проти шкідників та грибкових захворювань – інсектициди та фуцесиди, саме ці речовини шкідливі для людей», – пояснив директор Інституту зернових культур НААНУ Владислав Черчель.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version