Skip to content

Таємниче «Сяйво да Вінчі»: коли дніпряни зможуть побачити унікальне небесне явище

Ксенія Куземко

У неділю, 21 травня 2023 року, в небі можна спостерігати незвичне явище — сяйво темного боку Місяця. Таке астрономічне явище відбувається раз на десятиліття – близько 23 години за київським часом на Місяці буде видно тонкий півмісяць. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на The Guardian.

Так, феномен отримав назву “Сяйво да Вінчі”, оскільки вперше він був описаний саме відомим італійським художником та вченим ще у 16 столітті. Його ще називають попелястим світінням Місяця.

Це дивовижне явище відбувається, коли промені сонячного світла відбиваються від Землі, просвічуючи через темну сторону Місяця. Зазвичай воно залишається невидимим для нас. У той час як поверхня Місяця огортається глибокою темрявою при заході сонця, вона не стає повністю чорною, завдяки наявності світлового джерела – Землі.

Коли можна спостерігати “Сяйво да Вінчі”

Спостерігати феномен можна, коли на горизонті виникає серп Місяця після заходу сонця або перед сходом Сонця. Слабко освітлена сторона Місяця буде помітна протягом кількох днів до і після молодика. Щоб побачити його не потрібне спеціальне обладнання, воно видно неозброєним оком.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: