Skip to content

Найстаріший і найбільший у регіоні: які таємниці зберігає козацький цвинтар у селі Старі Кодаки

Ксенія Куземко

Село Старі Кодаки відоме не лише тим, що на його території розташовані вали першої у регіоні дерев’яно-земляної фортеці. У цьому селі також знаходиться унікальний козацький цвинтар – найстаріший і найбільший у регіоні. Які таємниці зберігає старовинне місце поховань читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на фейсбук-сторінку Лесі Логашової.

Ця земля за останні 400 років стала свідком імперських зазіхань Речі Посполитої, визвольної боротьби козаків, безжальної політики правителів Російської та Османської імперій. Не одне століття козаки-лоцмани проводили вздовж цих берегів судна через Дніпровські пороги.

У Старих Кодаках у 2011-му році, на розкопках були знайдені залишки унікальної церкви в ім’я Архангела Михаїла. Наразі мешканці села відвідують церкву, розташовану у пристосованому приміщенні. Поряд з церквою досі збереглося старовинне козацьке кладовище.

То там, то тут з-під землі виглядають кам’яні надгробки з викарбуваною християнською символікою і давніми написами, “наймолодші” з яких датуються кінцем ХІХ сторіччя.

На вході до кладовища встановлена гранітна плита зі словами: “На честь Кодацької фортеці запорізької твердині в час визвольних змагань 1648-1654 відродження української держави”.

По ледь помітним стежкам є старовинне поховання. Один з найбільших надгробків був встановлений синові заможного купця, який потонув на порогах: “Тут спочиває прах раба Божого Пахомія Ісідоровича Звєрєва, який народився в 1859 році і потонув у 1889 році. Знайдений труп в 1893 році“.

Кажуть, у голови сімейства Звєрєвих, за яким ходила недобра слава, був млин, який використовував нестримну енергію ревучого Кодацького порогу.

Попри історичне значення кладовища, воно не впорядковане і не огороджене: надгробки повалені, місцеві жителі випасають на ньому худобу.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: