Skip to content

Містичний вхід до катакомб: таємниці старої водонапірної вежі в Дніпрі

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту – один із найстаріших у місті, він був заснований ще у 1930 році. Деякі будівлі, які знаходяться на його території, збереглися й досі. Одна з них – водонапірна вежа, з якою пов’язано багато прикмет і таємниць. Подейкують навіть про катакомби та відьмину оселю. Детальніше про історію цієї вежі читайте в матеріалі сайту «Наше Місто»  з посиланням на сторінку Олени Присягіної «Історія у фотографіях. Катеринослав. Дніпропетровськ».

У 1930-ті роки через проблеми з водопостачанням в Нагорній частині Дніпра було прийнято рішення спорудити водонапірну вежу. Обслуговувала вежа і прилеглі гуртожитки.

Це шестигранна п’ятиярусна споруда з гвинтовими сходами всередині. За своїм зовнішнім виглядом та конструкцією башта у ДІІТу дуже схожа на найстарішу водонапірну вежу міста, розташовану біля залізничного вокзалу.

Баштою активно користувалися аж до Другої Світової. Цікаво й те, що під час війни вона практично не постраждала. Відмінно збереглися обидва її яруси.

До речі, до будівництва першого корпусу ДНУ та будівлі «Київстар», водонапірна вежа ДІІТу була найвищою спорудою на проспекті Гагаріна.

На сьогоднішній день вхід до башти наглухо закритий. Місцеві мешканці розповідають, що свого часу це місце облюбували сатаністи. Нібито, у 2000-х роках біля вежі часто збиралися підлітки, які влаштовували нічні шабаші, розмальовуючи мури пентаграмами. Ходіть чутки, що з башти можна потрапити до входу у катакомби. Але, за іншою версією, до будівництва ДІІТу тут розташовувалося дачне селище і жодних ходів ніхто не знаходив.

Новини Дніпра: таємниці водонапірної вежі - Наше Місто

Подейкували, що у 50-х роках до будівлі любила приходити одна дивна жінка. Вона постійно носила якесь незрозуміле вбрання на зразок чорного плаща з капюшоном, який закривав її обличчя. Жінка годинами стояла біля воднонапірної башти, щось пришептуючи. Звичайно, серед студентів одразу ж пішли чутки, що це відьма, яку наводить сюди потойбічна сила.

Студенти і зараз вірять, що це містичне місце і біля водонапірної вежі можна загадати бажання, яке обов’язково здійсниться. Особливо дієвим цей метод вважають під час сесій.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: