Skip to content

Доступний п’ятьма мовами: школярка з Дніпра створила сайт про історію України

Одинадцятикласниця КЗО «Спеціалізована школа №129 фізико-математичного профілю» Дніпровської міської ради Марія Аршиннікова створила унікальний проект про історію України. В результаті копіткої роботи з’явився сайт «15 кроків до української єдності», інформацію на якому викладено п’ятьма мовами. Що спонукало вивчати факти минулого та як вдалося втілити ідею, школярка розповіла журналістам «Наше Місто».

Через війну родина Аршиннікових була змушена евакуюватись до Чернівців. І Марії довелось навчатись одночасно у двох школах. Згодом дівчина помітила розбіжності у викладанні історії України і неабияк замислилась над з’ясуванням правдивих фактів.

«Я бачила різні перспективи вивчення історії. Розуміла, що часто вона зазнає впливу зовнішніх інформаційних каналів. Я побачила, що в суспільстві зростає попит на знання історії, але немає єдиного ресурсу з послідовним викладенням історичних подій. Тож мені прийшла ідея взяти участь у розробці такого ресурсу», – розповіла Марія Аршиннікова.

Школярку підтримала сестра, також до роботи над створенням сайту було залучено команду волонтерів.

«Ми розробляли сайт під егідою громадської організації «Будь в курсі». З моєю сестрою Анною Аршинніковою, також випускницею КЗО «Спеціалізована школа №129 фізико-математичного профілю», разом брали участь у розробці. Потім ми звернулись до української волонтерської служби і з її допомогою знайшли команду. До неї увійшли історики, журналісти, розробники, навіть школярі допомагали», – ділиться спогадами авторка проекту.

Дівчата прагнули, щоб інформація, викладена на сайті, була доступною читачам з усього світу. Сестри досліджували найбільш перспективні мови. Потім знайшли відповідних фахівців, які допомогли адаптувати статті. Наразі сайт доступний українською, англійською, португальською, іспанською та арабською мовами. Загалом, цільова аудиторія складає половину населення світу.

«Наш сайт інформує про російську пропаганду в українській історії. Вже є тисячі читачів по всьому світу, які відзначають креативний дизайн сайту. Відзначу, що всі події детально проаналізовані і не потрібно витрачати додатковий час на з’ясування окремих фактів. Ми адаптували усі статті, пояснюючі деякі терміни, щоб вони були зрозумілі аудиторії. Іноземцям складно було зрозуміти суто українські терміни, такі як «оброк», «козацтво», тощо. Особливо цікавим для мене є період Русі. Мені подобається досліджувати історію правління княгині Ольги, яка створила систему оподаткування держави. Я її за це дуже поважаю. Також під час розробки проекту я дізналася, що Київська Русь – це не правильна назва, цей термін штучно створили російські історики. А правильна назва – Русь», – розповіла авторка сайту «15 кроків до української єдності».

У школі, де навчається Марія, добре розуміють, наскільки важливе донесення до світової спільноти інформації про ситуацію, яка наразі склалась в Україні. І один з прикладів – сайт, який розробила 11-класниця Марія Аршиннікова, вважає директорка КЗО «Спеціалізована школа №129 фізико-математичного профілю» Дніпровської міської ради Наталія Ширяєва.

«Це не просто історичний матеріал, який руйнує ті наративи, які намагається нав’язати рф. Це достовірна інформація з офіційних джерел про історію України від стародавніх часів до сьогодення. Щоб читачі різних країн могли знайомитися і зрозуміти наскільки велична наша держава, наскільки ми пишаємося своєю історією. Цю роботу оцінили дуже високо. Нещодавно Марія повернулась із Потругалії, де пройшов форум, на якому дівчина отримала грунтовні знання стосовно мови ворожнечі. А вже у Дніпрі відбулась зустріч зі старшокласниками, спікером якої стала Марія. Школярі обговорили питання дискримінації і мови ворожнечі. Я переконана, що ті меседжі, які було озвучено під час форуму в Португалії, були донесені і до наших учнів», – підкреслила директорка КЗО «Спеціалізована школа №129 фізико-математичного профілю» Наталія Ширяєва.

Згодом сестри отримали грант «Творці змін» у сумі 80 тисяч гривень. Кошти планують направити на розвиток та просування сайту. Позитивні відгуки читачів мотивують розвиватися далі. Зараз триває робота над розповсюдженням інформації в соціальних мережах, щоб якомога більше людей дізнались про різні історичні події та суперечності в історії України.

Марія цьогоріч закінчує школу і вже будує плани на майбутнє. Вона прагне займатись міжнародними відносинами. Дівчину цікавлять політико-економічні процеси в Україні та світі.

«Зараз я працюю над науковою роботою «Вплив корупції на економічний розвиток України». Окрім цього, я займаюся у Європейському молодіжному парламенті, є послом європейської молоді. Це площина моїх інтересів. У майбутньому я б хотіла пов’язати своє життя з правом або міжнародними відносинами. Я останнім часом часто буваю за кордоном. Розумію, що можу поїхати туди на деякий час вчитися, дізнатись про нові культури, історію інших народів. Однак жити і працювати я планую лише в Україні, – резюмувала Марія Аршиннікова.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: