Skip to content

Як не нашкодити собі Великодніми яйцями та що робити зі шкаралупою

Після Великодня майже у кожному будинку залишається багато крашанок та писанок. І кожна господиня задається питанням, як їх правильно зберігати, аби не отруїтися. Про це пише сайт «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

В холодильнику можна зберігати варені яйця до 20 днів. Головне, щоб вони не мали пошкоджень і були цілими. А от при кімнатній температурі довго тримати крашанки не рекомендовано. Вони залишатимуться свіжими не більше 12 годин. Якщо ж шкаралупа тріснута, то термін зберігання зменшується.

У той же час виникає питання, що робити зі шкаралупою від освячених яєць. Адже викидати її вважається великим гріхом.

Новини Дніпра: як зберігати крашанки - Наше Місто

У давнину її закопували на городі чи в полі, щоб і землі дати свяченого, так вона краще родитиме. Також у деяких регіонах України шкаралупи ховали за образами на покутті. Подекуди на Галичині такі шкаралупи кидали на стріху хати, люди вірили, що це принесе щастя. Іноді їх згодовували курям, аби ті краще неслися.

Також є думка, що шкаралупу від освячених яєць краще спалити, а попіл закопати у місці, яке люди не топчуть ногами. Цим попелом можна підживити плодові дерева, у давнину навіть вірили, що так вони стануть родючішими.

Втім усі священники заявляють, що у жодному разі не можна викидати шкаралупи від писанок із наліпками, на яких зображено Ісуса чи інших святих.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: