Skip to content

Українців зобов’язали платити податок на авто: за які та скільки

Софія Танченко

Новини Дніпра: Українців зобов'язали платити податок на авто

У 2023 році українці зобов’язані платити податок на певну категорію автомобілів. У випадку його несплати передбачено штраф. Про це йдеться у 267 статті Податкового кодексу України, передає «Наше місто».

Наразі ставку транспортного податку встановлено на рівні 25 000 грн у календарний рік за кожен автомобіль, який підпадає під оподаткування.

Які авто підлягають оподаткуванню

У переліку – 229 моделей автомобілів таких марок, як Porsche, Tesla, Toyota, LandRover, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW та Mercedes-Benz.

Оподатковують автомобілі, які коштують понад 375 мінімальних зарплат. Тобто у 2023 році податок стягують із автомобілів вартістю понад 2,25 млн гривень. Крім того, під сплату податку підпадають автомобілі, не старші за п’ять років, але це залежить від марки авто.

За транспортні засоби, придбані протягом року, транспортний податок сплачується починаючи з місяця, у якому проведена реєстрація транспортного засобу. Якщо автомобіль придбано протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на ТЗ, а податок сплачується починаючи з місяця, у якому виникло таке право.

Покарання

Якщо ж не заплатити протягом 60 днів, сума податку буде рости. Якщо заплатити в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так званий податкова застава).

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: