Skip to content

Шахрайський бізнес не припиняється: кол-центри Наріка у Дніпрі ошукали мешканців ЄС, – ЗМІ

Шахрайський бізнес не припиняється: кол-центри Наріка у Дніпрі ошукали мешканців ЄС, - ЗМІ

Одним із найгучніших кримінальних злочинів, викритих цієї весни на Дніпропетровщині, стала діяльність мережі шахрайських call-центрів, якою керували лідери кримінального світу, пов’язані з авторитетним бізнесменом та меценатом Олександром Петровським (Нариком). Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Дніпро оперативний.

За даними слідства, злочинна організація діяла на території Дніпропетровської області впродовж 2022-2023 років. Троє організаторів, у тому числі довірена особа «вора в законі» на прізвисько «Лаша Сван», розробили спільний план заволодіння коштами громадян держав Європейського Союзу.

Для реалізації схеми учасники організації створили так звані «сall-центри», які оснастили  комп’ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням та клієнтською базою банківських установ. «Працівники» центрів, представляючись співробітниками правоохоронних органів та іноземних банківських установ, вводили потерпілих в оману та дізнавались конфіденційні  дані банківських рахунків.

У подальшому шахраї виводили грошові кошти потерпілих на підконтрольні їм рахунки. Більшість потерпілих – громадяни Латвії. За попередніми даними, місячний оборот від оборудки складав 5 млн грн.

Під час проведення 30 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів та приміщень «сall-центрів» вилучено комп’ютерну техніку, грошові кошти у сумі 200 тис грн, мобільні телефони, чорнові записи, зброю та автомобілі. Загальна сума вилученого сягає 12 млн грн.

Затримали та повідомили про підозру десяти учасникам злочинної організації за фактом шахрайства у великих розмірах. У тому числі йдеться і про трьох організаторів афери – мешканців Дніпра, які налагодили роботу мережі шахрайських «сall-центрів» на території міста Кам’янського.

Наразі «засновник» кам’янських колл-центрів Лаша Джачвліані разом з іншим «злодіям у законі» та куратором інших подібних центрів Сергієм Олійником («Умкою»), якого вважають, що стежить за Дніпропетровщиною, за рішенням Печерського районного суду Києва перебувають під вартою.

Їх звинувачують в організації та проведенні трьох так званих «злодійських сходок», які відбулися у ресторані «Гурія» у період із грудня 2020 по березень 2021 року.

Під час цих сходок вирішувалися питання розподілу коштів так званого «общака» для надання фінансової підтримки кримінальним авторитетам похилого віку, які перебувають у місцях позбавлення волі та потребують лікування, а також з нагоди святкування Нового року.

Також обговорювали ситуацію навколо так званого «дивлячого» по місту Одеса Руслана Бурдужа на прізвисько «Акуленка», до якого виникли питання з боку «Умки» щодо несвоєчасного поповнення «общака». Крім того, Умка та Лаша Сван виступили суддями при розборі конфлікту, що стався в ресторані «Дрова» у місті Кременчук між оточеннями авторитетних «Джигуна» та Маслова.

Крім спільного керівництва своїми сферами в кримінальному світі Лаша та Умка або безпосередньо, або через довірених осіб – як у випадку з кам’янськими шахрайськими колл-центрами – вже не перший рік розвивають цей напрямок кримінальної діяльності дніпровської братви. З початком війни до асортименту злочинців також увійшли такі послуги, як нелегальний вивіз за кордон, афери при працевлаштуванні та розселенні переселенців.

Сам же лідер братви Нарік, який із початком війни втік з України, за наявною інформацією, активно розвиває дані схеми обману українців у європейських країнах, використовуючи для цього створені раніше консалтингові компанії з працевлаштування переселенців.

Та й той факт, що останній більше року відсутній в Україні, не заважає йому керувати створеною дніпровською братвою імперією – через того ж Умку та йому подібних. І навряд чи варто сумніватися в тому, що без схвалення Петровського не відбувається жодного малого факту незаконного збагачення. Не складають винятку і «телефонні» проекти Лаші Свана та Умки, який і законником став свого часу саме за підтримки Наріка – свого «братана» ще з далеких 80-х.

Як невеселого висновку варто відзначити те, що, незважаючи на відсутність короля злочинного світу, арешти його генералів, імперія продовжує існувати – залучаючи під свої прапори нові багнети і виховуючи нових «офіцерів».

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: