Skip to content

Військовий шпиталь та залізнична поліклініка: історія найстарішої дитячої лікарні у Дніпрі

Ксенія Куземко

Дніпро — по-справжньому унікальне місце, де, наче на перехресті епох, сучасні офісні будинки зі скла та бетону ділять вулиці міста з просоченими історією — віковими будинками. Кожна цеглинка і кожна балка такої будівлі приховує багатовікові таємниці. Однією з таких будівель є Дитяча лікарня ім. М.Ф. Руднєва. Історія найстарішої дитячої лікарні Дніпра розповість кореспондент «Наше Місто».

Двоповерхова цегляна громадська будівля, з підвальними приміщеннями та горищем, розташована на огородженій території громадської забудови в межах Центрального історичного ареалу. До дворового фасаду лівого крила Пам’ятки примикає 4-х поверховий корпус лікарні. Головний фасад симетричний, має еклектичне рішення з використанням елементів ренесансу. Виконано у лицьовій силікатній цеглі із ліпними вставками. Бічні та дворовий фасади мають більш раціональне рішення.

Проект Пам’ятки розроблено архітектором Д. С. Скоробогатовим в складі великого громадського комплексу (дитяча лікарня, амбулаторія, богадільня та початкове училище). Замовником виступив купець першої гільдії та відомий благодійник Іван Алексєєнко. Будівництво лікарні велось в 1912 – 1913 рр..

«Міську безкоштовну дитячу лікарню ім. І.М. Алексєєнко» було урочисто відкрито 13 травня 1913 р. Новий заклад на 50 ліжок мав водопровід, каналізацію, водяне опалення, електричне освітлення і найсучасніше медичне обладнання (операційна, рентген-кабінет і т.д.).

14 листопада 1914 р. лікарню було переобладнано під 1-й шпиталь Союзу Міст на 220 поранених. В роки громадянської війни корпус лікарні було розграбовано та частково зруйновано.

У середині 1920-х років заклад було відновлено як базовий при інституті Охорони матері та дитини. В 1924 – 1930 рр. у лікарні працював професор Михайло Федорович Руднєв (1874-1930 рр.). При ньому було відновлено головний корпус, відкрито першу у місті молочну кухню, розроблено проект розбудови лікарні. У 1931 — 1932 роках до лікарні було прибудовано чотириповерховий корпус, що збільшило кількість ліжок до 125, у самій Пам’ятці було проведено капітальний ремонт (заміна системи опалення, водогону і каналізації).

Під час німецької окупації будівля зазнала руйнувань і після капремонту в 1942 р. тут розмістилася Українська частина Управління залізниці, військовий шпиталь, залізнична поліклініка, дитяча лікарня і садок. Після боїв в 1943 р. будівлю знову відновили під розміщення Управління Сталінської залізниці, яке виїхало з лікарні лише у 1945 році.

Після закінчення війни в будівлі Пам’ятки проводилися лише поточні ремонти. У 1970 році, за рішенням Міністерства охорони здоров’я УРСР, лікарні було присвоєно назву «імені професора Михайла Федоровича Руднєва». В 2022 році на головному фасаді було встановлено меморіальну дошку.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: