Skip to content

Штраф 40 800 грн за коробку-автомат: що треба знати водіям Дніпра

Софія Танченко

Новини Дніпра: Штраф 40 800 грн за коробку-автомат

Останнім часом у соцмережах та в деяких ЗМІ активно розповсюджується інформація щодо штрафів за автоматичну коробку передач. Адвокат з Дніпра Андрій Белик пояснив, що це за «нововведення» та чи варто панікувати водіям, передає «Наше місто».

Як пояснив адвокат, це нововведення не таке вже й нове. Оскільки в постанові Кабміну від 21.09.2021 року про ПДР вже зазначалося про те, що водій не має права сідати за кермо механічної коробки передач, якщо посвідчення видане для користування коробкою автомат.

«Проте за вчинення такого правопорушення не зазначалось ніяких санкцій. Тільки 1 квітня 2023 року водії та уповноважені особи згадали про Постанову КабМіну від 21.09.2021 року, яка внесла зміни до ПДР та згадала в своєму змісті водіння ТЗ на коробці передач, яка є не відповідною до посвідчення водія», – додав Андрій Белик.

Він зазначив, що сьогодні в Україні діють 3 санкції, які передбачені законодавством і містять положення про посвідчення водія:

  • 425 грн – відмова пред’явлення посвідчення, що діючій уповноваженій особі;
  • 3400 грн – їзда на ТЗ без посвідчення водія; водіння ТЗ з посвідченням водія, яке не відповідає категорії документу (водіння авто категорією “С” з посвідченням категорії “В” тощо); їзда на ТЗ з посвідченням водія з коробку передач, яка не вказана в посвідченні (керувати авто з Мкп, якщо посвідчення видане тільки на ТЗ з Акп).
  • 40 800 грн – повторне порушення будь-якої із заборон протягом  1 календарного року.

Важливо! Якщо в автошколі ви вчилися на коробці-автомат, то у посвідченні водія буде відповідна відмітка – літера А.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: