Skip to content

Тополі-велетні, які можуть вбити: як у Дніпрі видаляють аварійні дерева

Михайло Чернов

Новини Дніпра: Як видаляють аварійні дерева - Наше Місто

У Дніпрі міські служби системно та за чіткою процедурою видаляють аварійні дерева, щоб убезпечити мешканців, будинки, інфраструктуру та транспорту від ризиків пошкоджень, повідомляє сайт «Наше місто».

Величезну тополю біля багатоквартирного будинку №3 по пр. Героїв днями майстерно видалили співробітники правобережної ділянки №1 КП “Зеленбуд”. Гілки величезного дерева небезпечно нависали над проводами та вікнами будівлі. Через сильний вітер могли впасти, пошкодити будинок, машини у дворі, комунікації. З проханням про допомогу до міських служб звернулося ОСББ, яке керує будинком. Фахівці КП “Зеленбуд” видалили велику тополю та два інші аварійні дерева, ще три – омолодили. Все – для спокою та безпеки дніпрян.

Небезпечну тополю-велетень зрізали кілька годин

…У дворі будинку по пр. Героїв, 3 біля величезної тополі розташовується машина-підйомник. Співробітники КП “Зеленбуд” обгороджують сигнальною стрічкою територію, де будуть проводитись роботи. Потім спеціалісти 5-го розряду Олександр Хлусов та Юрій Фельбаба піднімаються на автовежі до верхівки дерева. За допомогою бензопили одну за одною зрізають масивні гілки дерева. Але найскладніше завдання – потужний стовбур, який досягає майже метра в діаметрі. Фахівці зрізають стовбур частинами, гілки скидають вниз.

– Цій тополі вже понад 50 років, – розповів Віктор Криворучко, голова ОСББ, створеного у будинку №3 на проспекті Героїв. – Через сильний вітер дерево могло впасти, могли постраждати і люди, і транспорт, і лінії електропередач. Приїжджала міська комісія, яка визначила, які дерева мають піти на знесення. І тополя – серед них. Таку роботу проводити було просто потрібно. Так що зараз я – майже щасливий.

Новини Дніпра:  Як видаляють аварійні дерева  - Наше Місто

На видалення величезної тополі спеціалістам потрібно кілька годин, загалом роботи йдуть приблизно півдня. Після того, як дерево зрізали, комунальники прибирають гілки та шматки стовбура. Тепер у дворі буде порядок, а головне – небезпечне дерево більше не загрожує людям.

На жаль, з часом дерева можуть завдати шкоди здоров’ю і навіть життю людей. Мешканці будинку по пр. Героїв, 3 згадують сумні випадки: одне дерево через сильний вітер вирвало з коренем – воно звалилося біля під’їзду. Інше впало та вдарило дитину.

  Щоб таких неприємних ситуацій не траплялося, міські служби системно упорядковують зелені насадження, омолоджують дерева, які вимагають догляду, аварійні та фаутні (дерева з пошкодженнями та дефектами стовбурів, які можуть впасти, зруйнується тощо – прим.ред.) – видаляють.

Видалення дерев – за суворою процедурою

Як бути, якщо дерево викликає обґрунтоване занепокоєння, становить небезпеку для людей чи об’єктів інфраструктури? Мешканці будинку №3 на пр. Героїв звернулися зі скаргою на небезпечну тополю-велетень, у т.ч. зателефонувавши на Гарячу лінію міської ради Дніпра, де розповіли про свою проблему.

А далі долю кожного дерева у межах суворої процедури визначає комісія, у складі якої працюють експерти різних служб. Як пояснює керівник проектно-виробничого відділу КП «Міськзеленбуд» Сергій Овчаренко, кожне звернення городян опрацьовується. Адже безпека людей – понад усе. Але й берегти природу та зелені насадження у місті також потрібно.

Оглядом та перевіркою дерев за зверненнями городян займається спеціальна комісія, у складі якої – представники Департаменту благоустрою та інфраструктури, КП “Зеленбуд”, інших профільних служб. Комісія регулярно виїжджає одразу на кілька адрес у Дніпрі, де зафіксовано проблемні дерева, зустрічається з жителями, які звернулися зі скаргою. На місці проводиться обстеження зелених насаджень: фахівці відзначають дерева, які потрібно видалити, і ті, які потрібно обрізати, омолодити.

Якщо приймається рішення, що конкретне дерево потрібно видалити, складається акт, який підписують представники Департаменту благоустрою, КП “Зеленбуд”, а також представники департаменту екології та природних ресурсів Дніпро ОВА. Узгодження документа займає близько місяця.

Новини Дніпра:  Як видаляють аварійні дерева  - Наше Місто

Сергій Овчаренко, керівник проектно-виробничого відділу КП «Міськзеленбуд»:

“Коли комісія проводить обстеження дерева, то звертає увагу на те, чи дерево є аварійним, фаутним. Або це нормальне, здорове дерево. Якщо здорове, міцне дерево зачіпає вікна, балкони – його ставлять на обрізання, омолодження. Такі дерева потім можуть рости і розвиватися далі і не створюватимуть аварійних ситуацій. Якщо дерево нахилене, з дуплами, або стоїть на відстані менше 5 метрів від будинку, заважає освітленню або може призвести до руйнувань – такі дерева ставлять на видалення”.

Видаляти аварійні та фаутні дерева можна у будь-яку пору року. А от обрізати бажано восени, коли зелені насадження перебувають у стані спокою, рух соків припиняється, зазначають фахівці КП “Зеленбуд”.

Видалення кожного дерева у місті оформляється документально. У КП “Зеленбуд” наголошують: спеціалісти, які проводять такі роботи, мають усі необхідні документи. А от ті недбайливі городяни, які порушують правила та намагаються зрізати дерева самовільно, без необхідних документів, можуть становити інтерес для правоохоронців.

Представник КП “Зеленбуд” Сергій Овчаренко наголошує: останнім часом міські служби провели велику роботу з омолодження здорових та видалення аварійних дерев. Все це підвищує безпеку та знижує ризики для мешканців, будівель, транспорту та об’єктів інфраструктури.

Корисно знати!

Повідомити про аварійні, небезпечні дерева, які становлять загрозу для людей, будинків, інфраструктури, автотранспорту городяни можуть, звернувшись на Гарячу лінію міської ради Дніпра: тел. +38 (056)732 12 12, +38 (095)732 12 12, +38 (096)732 12 12, +38 (073)732 12 12

Сайт https://hotline.dniprorada.gov.ua/

М. Чернов. Фото Валерія Кравченка

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: