Skip to content

Як знімати показання двозонного електролічильника: важлива заява від YASNO

Ксенія Куземко

Двозонний лічильник дозволяє зменшити витрати на електроенергію до 50%. На відміну від звичайного, він фіксує не тільки обсяг використаної електроенергії, а й час її споживання. Тому власники таких лічильників сплачують лише половину вартості електроенергії, що була використана з 23:00 до 7:00. Щоб навпаки не збільшити свої витрати необхідно знати, які індекси на лічильнику означають денні та нічні показання та не сплутати їх при передачі. Пише «Наше місто» з посиланням на YASNO.

Понад 468 тисяч власників житла у Дніпропетровській області використовують двозонні електролічильники. В залежності від моделі та параметрів, кожне показання, яке відображається на екрані лічильника, має свій індекс. Розглянемо, які індекси означають показання за тарифами «день», а які «ніч» на прикладі трьох найпопулярніших лічильників: GAMA, NIK, MTX.

На екрані двозонного лічильника з інтервалом 10 секунд послідовно відображаються:

  • показання за тарифом «день» (з 7:00 до 23:00)
  • показання за тарифом «ніч» (з 23:00 до 7:00)
  • загальний обсяг спожитої електроенергії

GAMA:

На лічильниках GAMA індекс «15.8.1» вказує на тариф «день», а індекс «15.8.2» – на тариф «ніч». Загальний обсяг спожитої електроенергії відображається за індексом «15.8.0».

NIK:

В залежності від типу лічильників NIK електроенергія за тарифом «день» має індекс «1.8.1»/«15.8.1»/«Т11», а за тарифом «ніч» – «1.8.2»/«15.8.2»/«Т12». Загальний обсяг: «1.8.0»/«15.8.0»/«Т1».

MTX:

На лічильниках МТХ індекс «1.8.1» вказує на тариф «день», індекс «1.8.2» – на тариф «ніч», «1.8.0» – загальний обсяг.

Саме ці показання слід передавати щомісяця у встановлені терміни. У разі, якщо ви підійшли до лічильника, щоб зафіксувати показання, але обсяг спожитої електроенергії є нереально малим або аномальним великим, необхідно одразу звернутись до оператора системи розподілу. Адже саме оператор системи розподілу передаватиме обсяги в YASNO для формування рахунків.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: