Skip to content

Невідомі сторінки історії Дніпра: як у місті з’явилась вулиця Ливарна

Вулиця Ливарна – одна з небагатьох вулиць Дніпра, яка зберегла стару назву з перших років свого виникнення. Назва її – вiд чавуноливарного і механічного заводу, заснованого в 1832 році Заславським і спадкоємцями. Це було невеличке підприємство. В 1914 р. лише 15 робітників. Про це повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на публікацію Олени Присягіної у групі «Історія у фотографіях. Єкатеринослав» у Facebook.

Згідно з інформацією, і зараз на Ливарнiй мешкають старожили, які добре пам’ятають завод Заславського.

За спогадами Миндріна Митрофана Олексійовича, на Ливарнiй вулиці, крім робітників заводу Заславського, проживали також рибалки, люди, які спеціально займались перевезенням пасажирів через Дніпро на великих «дубах». Були три кузні, вугільні та дровяні склади, пекарні, бакалійна крамничка…

Ливарна – невелика вулиця. Один її квартал підходить до берега Дніпра, другий – обмежений Крутогорною вулицею і площею Дем’яна Бiдного.

До речі, на цій площі в 1796 році було закладено дерев’яну церкву, яка простояла до 1850 року. Пізніше, трохи далі було збудовано кам’яну Успенську церкву.

В минулому Ливарна вулиця часто зазнавала лиха вiд повеней, бо вона розташована близько від Дніпра, в низині. Сусідня вулиця, ровесниця Ливарної, була щодо цього в більш сприятливих умовах, бо будинки її стояли на гранітних скелях. Мова йде про Кам’яну вулицю.

Там, де Ливарна з’єднується з Кам’яною вулицею, на схилі нагірного горба знаходиться ще одна маленька вуличка, Колодязна.

На початку 90-х років XIX століття дочки власника чавуноливарного і механічного заводу Заславського — Софія, Людмила і Любов, заснували гурток молоді.

У другій половині XIX століття на розі Ливарної і Крутогорної вулиць збудували великий будинок губернської земської управи. Це тут поміщики Катеринославщини влаштовували земські збори і з’їзди, обговорювали свої класові справи. Останнім головою губернських зборів був князь земських М. Д. Урусов-один з найкрупніших землевласників губернії.

Перед війною тут зросли два багатоповерхових будинки.

Новини Дніпра: історія вулиці Ливарної - Наше Місто

Починаючи з 1965 року бурхливими темпами почалось будівництво Набережної, воно розгорнулось, дійшло до меж Ливарної, Крутогорної, Кам’яної вулиць.

На Ливарній збудовано низку багатоповерхових будинків, а від вулиці Кам’яної залишиться тільки згадка…

  • За матеріалами Олени Присягіної, публікаії у групі «Історія у фотографіях. Єкатеринослав» у Facebook.
  • Джерело: книга «Вулиці i площі Дніпропетровська». 1967 рік.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: