Skip to content

Що буде, якщо не сплачувати за електроенергію під час війни: Ясно в Дніпрі дали відповідь

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Що буде, якщо не сплачувати за електроенергію

Побутові клієнти YASNO заборгували за спожиту електроенергію близько 2,5 млрд грн. Не дивлячись на те, що ситуація з електропостачанням стабілізувалася і відключення не застосовуються, рівень оплат населення залишається низьким. В YASNO розповіли, що чекає на українців, якщо платіжна дисципліна не покращиться, пише “Наше місто”.

Нестача фінансування для відновлення енергетичної інфраструктури

Низький рівень оплати за спожиту електроенергію негативно відображається на можливості своєчасного відновлення енергетичної інфраструктури. Без стабільного надходження коштів всередині країни можливості оперативно поповнювати запаси обладнання будуть обмежені. Зниження рівня оплат хоча б на 1% – це нестача сотень мільйонів гривень для проведення ремонтних робіт.

Значні фінансові витрати для боржників

Хоча на період воєнного стану в Україні заборонені відключення за неоплату комунальних послуг, проте це не означає списання боргів. Після війни їх доведеться сплатити. Проте до того часу у неплатників накопичиться значна сума боргу і це буде суттєвим фінансовим тягарем. Адже доведеться одразу розрахуватися за тривалий період споживання. 

Відключення боржників після закінчення війни

Після війни постачальники знову отримають право відключати неплатників. У такому випадку боржникам доведеться не лише повністю сплатити усі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.

Відмова у наданні субсидії 

Обов’язковою умовою отримання житлової субсидії є своєчасна оплата за електроенергію та інші комунальні послуги. Органи соціального захисту можуть відмовити у наданні субсидії за наявності заборгованості за понад три місяці на суму більше 680 грн (40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Категорія: Важливо, ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: