Skip to content

«Молочне кафе» та нічліжки для безпритульних: які таємниці зберігає будинок Вільгельма у Дніпрі

Ксенія Куземко

Будинок Вільгельма – старовинний особняк, що знаходиться на вулиці Княгині Ольги, 11. Довгі десятиліття будівля була зруйнована та служила нічліжкою для людей без певного місця проживання. Однак у 2014 році його реконструювали і тепер тут знаходяться різні офіси, пише «Наше місто».

Будинок збудували 1900 року. Планувалося, що він буде прибутковим, кімнати тут були великі і зі всіма зручностями, але коштували дешевше, ніж аналогічні в центрі міста. Причина дешевизни – проблеми із водопроводом. На обслуговування одного приміщення потрібно було понад 15 відер, але оскільки господар будинку платив мало – працювати до нього не дуже хотіли йти.

Хто такий Вільгельм?

Під час будівництва особняка в Катеринославі жив Вільгельм Якович Абермет. Він був німецьким підданим, які переїхали до нашого міста. Йому належало домоволодіння на вулиці Воскресенській, 38.

З 1890-х років Вільгельм Абермет став Імператорським німецьким віце-консулом у Катеринославі та одним із найбагатших людей міста завдяки торгівлі англійськими верстатами та німецькою сільгосптехнікою. Приміщення віце-консульства було поєднано із приміщеннями його технічної контори.

Є версія, що Абермет був шпигуном та втік на початку Першої світової війни. Справді він залишив місто 1914 року.

«Молочне кафе» та нічліжки для безпритульних: які таємниці зберігає будинок Вільгельма у Дніпрі

«Кафе Молочне» та нічліжка для безпритульних

Після Другої світової війни тут були комунальні квартири. На першому поверсі працювало «Кафе Молочне», де був великий вибір сирних десертів та молочних коктейлів. Ближче до початку 1980-х будинок почали потихеньку розселяти, оскільки після війни його ніхто не ремонтував і будівлю хотіли реконструювати.

Останні 27 років будівля стояла покинутою. Його намагалися кілька разів перебудувати, але безуспішно. У 1990-х роках в особняку зробили нові простінки з білої цегли. Хотіли тут відкрити невеликий готель. Потім будівництво закинули. У 2000-х у будинку ночували безхатченки. Охорони не було. Всі вікна вибили, а меблі, що залишилися, розламали і спалили.

2014 року будівлю почали реконструювати. Наразі її повністю відновили. Приміщення віддали під галерею та офіси.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: