Skip to content

Масштабна індексація пенсій в Україні: у кого змінились виплати

Софія Танченко

Новини Дніпра: В українців забиратимуть пенсії

В Україні 1 березня провели масштабну індексацію пенсій. В результаті змінилися пенсійні виплати для цивільних пенсіонерів. Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, передає «Наше місто».

Марчак зауважила, що не варто плутати індексацію та перерахунок пенсій. Це зовсім різні речі.

«Перерахунок пенсії здійснюється, якщо змінюється якась з умов її нарахування (стаж, наприклад). Наразі ми говоримо про здійснення перерахунку тільки для працюючих пенсіонерів. Для інших категорій пенсіонерів ми говоримо саме про індексацію. Тобто коригування розміру пенсійної виплати з урахуванням як розміру інфляції, так і зростання середньої заробітної плати за попередні роки», – розповіла Марчак.

Новини Дніпра: У кого змінились пенсійні виплати

Мова йде про індексацію пенсій для цивільних пенсіонерів, яких понад 5 млн осіб.

“Для них розмір пенсій індексується через зростання індексації на 20% з середнього розміру заробітної плати, з якої обраховано пенсію цих громадян. Індексується саме базовий параметр, з якого обраховується пенсія», – повідомила перша заступниця міністра соцполітики.

Також вона додала, що індексуються найменші фіксовані розміри мінімальних пенсійних виплат для понад 4 млн осіб, які раніше не індексувалися.

Індексація не стосується пенсій, які були призначені в період з 2020 по 2022 рік. Бо вони вже є значно вищими ніж ті, що призначалися в попередні роки.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: