Skip to content

Як можна карати котів за погану поведінку: секрети виховання чотирилапих

Що ми водночас любимо і терпіти не можемо в котах – так це їхню незалежну поведінку. Незважаючи на наше бажання, вони продовжують робити капості. І часом можуть завдати цим справді серйозних збитків чи навіть травмувати себе. Тому важливо знати, як правильно покарати кота. Так само, як і знати, чого не можна робити в жодному разі, щоби не втратити контакт з улюбленцем. Obozrevatel зібрав поради ветеринарів та фелінологів, пише сайт  «Наше Місто».

Як не можна карати кота

Першим табу є фізичне покарання. Кішки абсолютно нетерпимі до болю і будь-які ваші спроби ляснути тварину чи силою її відкинути в кращому разі не принесуть жодних результатів. В гіршому – ви розірвете свій зв’язок з твариною, вона перестане вам довіряти і почне сприймати, як агресора. Крім того, кішки не вміють асоціювати фізичне покарання з поганою поведінкою.

Ще одне табу – це підвищення голосу. Попри те, що багато власників стверджують, що їхні коти розуміють тон голосу, крику це не стосується жодним чином. Гучні звуки здатні хіба що налякати тварину.

Третє беззмістовне покарання – це оприскування кота з пульверизатора. Так, таким чином ви припините небажану поведінку. Але тварина навряд чи пов’яже свої дії з тим, що її за це облили водою.

Що можна робити, щоби змінити поведінку кота

Замість карати тварину, зосередьтесь на підкріпленні її правильних дій. Хваліть кішку, коли вона щось робить так, як треба, і давайте їй за це ласощі. Вона пов’яже винагороду зі своїми діями і більш охоче чинитиме так, як вам треба.

Щоби зупинити неправильні дії тварини, переключайте її увагу. Наприклад, якщо кішка почала дряпати диван, негайно покличте її гратись до дряпалки. Нехай вона проасоціює цей предмет із забавами та приємним спілкуванням.

Також можна спробувати змінити середовище навколо кішки таким чином, щоби воно підказувало їй, що більше так чинити не треба. Наприклад, якщо тварина стрибає на стіл і ви хочете відучити її від цього, покладіть на місце, куди вона приземляється, деко для випікання так, щоби воно ледь трималось на краю. Стрибнувши на нього, кішка впаде на підлогу і злякається гучного звуку. Більше це місце не буде здаватись їй зручним для застрибування. Але майте на увазі, такі зміни не мають наносити тварині шкоду.

Новини Дніпра: чи можна карати котів - Наше Місто

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: