Skip to content

Став сьомим ілюзіоном: історія одного із найпопулярніших кінотеатрів Дніпра

Ксенія Куземко

Понад 60 років тому на вул. Філософській, 23 у Дніпрі відкрився кінотеатр «Червоногвардієць», який став одним із найпопулярніших кінотеатрів міста. Його відкриття стало передвісником справжнього «КіноБУМу». Однак, із часом «Червоногвардієць» був незаслужено забутий, а його зали назавжди закрилися. Як же складалася доля легендарного кінотеатру – читайте в матеріалі «Наше місто».

Кінотеатр «Червоногвардієць» став сьомим кінотеатром Дніпра. У 1955 р. у місті було шість кінотеатрів: «Перемога», «Батьківщина», «Жовтень», «Ударник», імені Петровського й імені Чкалова.

У 1958 році кінотеарт відвідало близько 1 мільйона чоловік, демонструвалося 162 різних фільми, а в 1970-му  він прийняв  вже понад 1,5 мільйони поціновувачів кіномистецтва.

Крім показу фільмів тут проводилася активна культурна робота: організовували виставки, проводили зустрічі, читали лекції. Кінотеатр поєднував функції центру мистецтва, масової роботи та пропаганди.

Кінотеатр занепав в 2009 році і був закритий, а у 2012 році він став Будинком мистецтв. До повномасштабного вторгнення рф  тут проводилися кіно- і артфестивалі, актори місцевих театрів показували вистави, проходили колективні та персональні виставки митців.

Нині у Будинку мистецтв працює волонтерський штаб. Тут надають допомогу вимушеним переселенцям.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: