Skip to content

Маленьке диво у центрі міста: історія найстарішого фонтану Дніпра

Ксенія Куземко

У Дніпрі зберігся фонтан ХІХ ст. Це — «Фонтан янголів». Свою назву він отримав від фігур, що розміщені на ньому. Цікаво, що поруч з янголами виліпили також фігури сов. Старовинний фонтан можна знайти в затишному дворі на вул. Степана Бандери (вул. Шмідта). Про це повідомляє кореспондент «Наше місто» з посиланням на пост Лесі Логашової.

Фонтан «Янголів» було збудовано ще за часів старого Катеринослава у 19 столітті. За однією з версій, його звели за наказом директора заводу, розташованого неподалік. Інша версія каже, що у дворі по вулиці Степана Бандери (вул. Шмідта) був розташований чоловічий ліцей, і фонтан встановили біля нього, як зону відпочинку для дітей. Яка з версій правдивіша, дізнатися важко.

Найстаріший фонтан Дніпра: фонтан Янголів

Сам фонтан являє округлу чашу, посередині якої розташована колона з фігурками янголів. Це улюблений мотив архітектури Катеринослава з 1870-х по 1910-ті роки.

Свою назву він отримав завдяки зображенню янголів у його декорі. Вони прикрашають фонтан з трьох боків і ніби спостерігають за тим, хто прийшов подивитись на затишний двір.

Найстаріший фонтан Дніпра: фонтан Янголів

Довгий час фонтан був занедбаний. Диво для нього створили місцеві мешканці, які наприкінці 1990-х років власним коштом провели його реставрацію та відновили цю незвичайну та цікаву споруду.

Найстаріший фонтан Дніпра: фонтан Янголів

Зараз фонтан «Янголів» продовжує радувати всіх мешканців і гостей міста своїм первозданним виглядом.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: