Skip to content

Депутати на війні: стало відомо, представників якої політичної сили на фронті найбільше

"Пропозиція" на війні - Наше Місто

Часто можна почути, що українські депутати під час повномасштабного вторгнення ховаються за спинами звичайних людей, а самі або тікають за кордон, або роблять вигляд, що активно працюють. Причому ці наративи найчастіше чути з вуст прокремлівських пропагандистів, одному з яких – Олексію Оскеру – вже вручили підозру за підготовку фейків для токшоу соловйова. Рух ЧЕСНО дослідив ситуацію у місцевих радах міст, областей та районів станом на кінець 2022 року, і його представники зробили висновок, що народних обранців різного рівня на фронті немало. Експерти з’ясували, представників яких політичних сил найбільше серед наших захисників, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на дослідження Руху ЧЕСНО.

"Пропозиція" на війні - Наше Місто

ТОП-3 партій, представники яких взяли до рук зброю

  • «Свобода» – 22.3%
  • «Голос» – 21,3%
  • «Пропозиція» – 17%.

Оскільки у Дніпрі і області остання представлена дуже масштабно, то зосередимося саме на цій політичній силі.

У 2020 році в місцеві ради України всіх рівнів по всій країні обрано 575 представників політичної партії «Пропозиція». Люди також довірили управління власними громадами 20-тьом пропозиціонерам, які очолили міські, селищні та сільські ради.

З 366 чоловіків «Пропозиції» кожен п’ятий служить в ЗСУ, територіальній обороні чи добровільному формуванні територіальної громади. На жаль, цей рік приніс і втрати. 6 жовтня під час бою неподалік села Орлянка Куп’янського району Харківської області загинув депутат-пропозиціонер Подільської районної у місті Кропивницькому ради Ігор Бур’янов, який добровольцем пішов захищати Україну.

Серед захисників «пропозиціонерів» з Дніпропетровщини крїну боронить депутат облради Павло Хазан. Він був дуже активним під час Революції гідності, а зараз став до лав Збройних сил України.

"Пропозиція" на війні - Наше Місто

Воює і Євгеній Собаченко, депутат фракції ПП «Пропозиція» Криничанської селищної ради (Дніпропетровська обл.).

«З 24 лютого, з першого дня війни допомагав в облаштуванні блокпостів, де ніс службу і  мій син Максим, курсант Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. А коли бойові дії зосередидись на сході України, зрозумів, що я потрібен там, де зараз усі мої побратими. Тому прийняв рішення іти воювати. В складі 25 Січеславської повітряно-десантної бригади із травня 2022 року перебуваю в зоні воєнних дій – спочатку в Харківській області, а зараз у Бахмуті на Донеччині. Виконуючи бойові завдання, мене мотивує розуміння того, що я захищаю своїх рідких та близьких від усього, що несе держава-агресорка. І не можна зупинятися, допоки ворог не буде знищений. Маємо єдине зобов’язання перед росіянами – перемогти їх!, – говорить він.

Багато представників «Пропозиції» і з інших регіонів.

Павло Цвігун, голова фракції ПП «Пропозиція» в Дрогобицькій міській раді (Львівська обл.)

“З самого ранку 24 лютого вже був у військкоматі, де зустрів багатьох друзів. Пройшов медкомісію, після чого отримав скерування в наш батальйон ТРО. З колегами-пропозиціонерами та командою міського голови Дрогобича Тараса Кучми з перших днів взялися займатись доставкою необхідного спорядження (бронежилети, каски, Starlink, засоби зв’язку, тепловізори і багато іншого), продуктів харчування в зону бойових дій під Києвом. А по дорозі назад вивозили наших поранених військових (це понад 80 осіб) та допомагали середньому бізнесу перевезти обладнання на більш спокійніший захід України», – розповів він.

Олександр Цебрій, пропозиціонер, мер м.Умань (2014-2020 рр) (Черкаська обл.)

«3 24 лютого я пішов в тероборону. З 28 лютого служу в ЗСУ. В першу ніч нас поставили охороняти летовище – приблизно 30 осіб. І ми люди, які не мали військової підготовки, обстріляли вертоліт, який залетів на наше територію. А потім була робота з організації постачань. За власні кошти разом з друзями за цей період ми перегнали понад 30 автомобілів і віддали їх у військові частини. Багато допомагали шпиталям і медичним закладам Харкова, Херсона, а також нашим друзям і колегам з «Пропозиції» у Дніпрі та Миколаєві», – повідоми Цебрій.

Місцеве самоврядування під час повномасштабної війни довело, що більшість громад тримать оборону. Мери та депутати місцевих рад здебільшого проявили себе гідно. Дехто працює дистанційно та чекає на звільнення громади. Інші ж, як показує дослідження, взяли до рук зброю та стали на захист України на фронті.

Щоб перемогти, Україна як ніколи потребує єдності своїх громадян. Ми, українці, своєю чергою, маємо робити все можливе, аби наближати нашу перемогу: підтримувати армію, волонтерів, місцеве самоврядування та пам’ятати, що перемога залежить від кожного з нас.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: