Skip to content

Індексація пенсій, тарифи, зарплати, соцдопомога: які зміни чекають українців з 1 березня

Які зміни чекають українців з 1 березня - Наше Місто

З 1-го числа кожного місяці, як правило, в дію вступають рішення уряду з приводу тих чи інших змін, затверджених раніше. Березень на такі зміни не багатий, але вони все-таки є. По-перше, це індексація пенсій, розширення переліку медичних препаратів, які можна буде придбати в аптеці за е-рецептом, нові правила для переселенців у Польщі. Про все це детальніше розповість сайт «Наше місто» з посиланням на РБК-Україна.

Нові правила для переселенців у Польщі

Українським переселенцям доведеться самостійно оплачувати житло в Польщі через 120 днів перебування в країні. Відповідні правила набирають чинності з 1 березня.

Так, біженці, які проживають у колективних центрах (готелі, гуртожитки, пансіонати, табори), з березня мають оплачувати 50% вартості житла, але не більше 40 злотих на добу. З травня їм потрібно буде покривати 75% коштів проживання, але не більше ніж 60 злотих на добу.

Виняток – люди пенсійного віку, вагітні, багатодітні матері чи матері з немовлятами, особи з інвалідністю. Ці категорії громадян зможуть і надалі не оплачувати житло.

Які зміни чекають українців з 1 березня - Наше Місто

Кому і на скільки підвищать пенсії

Індексацію проведуть пенсіонерам за віком, інвалідністю, вислугою років, втратою годувальника, інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС, ліквідацією аварії на Чорнобильській АЕС.

Після індексації мінімальні пенсії мають зрости:

  • для пенсіонерів із неповним страховим стажем – з 2100 гривень до 2520 гривень;
  • для осіб віком до 70 років зі стажем 30/35 років відповідно у жінок/чоловіків – з 2300 гривень до 2760 гривень;
  • для непрацюючих пенсіонерів віком від 65 до 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 2600 гривень до 3000 гривень;
  • для пенсіонерів віком від 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 3000 гривень до 3120 гривень.
  • Для пенсіонерів із повним стажем і пенсією вищою за мінімальну в середньому розмір доплати складе 750 гривень.

При цьому варто зазначити, що виплати в березні не підвищуватимуть українцям, чиї пенсії перевищують максимально встановлений законом рівень. У 2023 році – 20930 гривень.

Які зміни чекають українців з 1 березня - Наше Місто

Зарплати, соцдопомога, тарифи – поки без змін.

В березні 2023 залишаться незмінними: мінімальна заробітна плата (6700 гривень), середній прожитковий мінімум (2589 гривень), мінімальний розмір аліментів (1416 грн).

Основні комунальні тарифи «заморожені» до закінчення дії воєнного стану за рішенням уряду. Це стосується тарифів на газ, тепло, гарячу воду.

Е-рецепт на ліки

Електронний рецепт діятиме на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом лікаря та які пацієнт купує за власні кошти.

До списку таких ліків входять антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб. До рецептурних препаратів також можуть належати деякі знеболювальні, заспокійливі та ліки від кашлю.

Е-рецепт стане обов’язковим весною 2023, але його планують вводити поступово. Лікар зможе виписувати рецепт на паперовому бланку за відсутності зв’язку чи світла в медустанові.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: