Skip to content

Чи буває діарея при ковіді

Чи буває діарея при ковіді

COVID-19 — інфекція, яка проявляє себе в основному респіраторними симптомами та загальним ослабленням організму. Висока температура, м’язова слабкість, кашель, ускладнення у вигляді пневмонії і навіть дихальна недостатність — результат тяжкого вірусного ураження слизової бронхо-легеневої системи та шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Реакція ШКТ спостерігається рідше — приблизно в одному із десяти випадків захворювання. Діарея при ковіді, блювання, коліки не є типовими симптомами, але вони можуть свідчити про більш тяжкий перебіг захворювання ще до посилення проблем з диханням.

Як лікувати діарею при ковіді?

Розлад кишечника та інші симптоми з боку шлунково-кишкового тракту можуть виявлятися у хворих з коронавірусом з двох причин.

  1. Іноді це реакція на антибіотикотерапію. У такому випадку достатньо дотримуватись дієти, пити багато води та приймати пробіотики. Один із ефективних засобів — Ентерол®, корисні дріжджі Saccharomyces boulardii CNCM I-745, які допомагають відновитися природній мікрофлорі кишківника. В результаті застосування Ентеролу негативний вплив антибіотиків на ШКТ зводиться нанівець.
  2. У ряді випадків діарея при ковіді виявляється саме симптомом вірусного ураження ШКТ. COVID-19 здатний пошкоджувати слизову всього шлунково-кишкового тракту, підшлункову залозу і навіть печінку. У цій ситуації важливо не займатися самолікуванням! Потрібно дотримуватися дієти та питного режиму, приймати пробіотики, проте основну терапію має призначати лікар. У жодному разі не можна пити протидіарейні засоби! Розлад випорожнень при вірусній інфекції — це захисна реакція організму. Допускається прийом ентеросорбентів на основі активованого вугілля, діосмектиту, але проти вірусу вони малоефективні, а стосовно протидіарейних властивостей їх ефективність майже невідома.

Крім того, діарея може бути симптомом інших проблем та захворювань. Потрібно зробити ПЛР-тести, провести інші аналізи, щоб терапевт і гастроентеролог могли скласти схему лікування.

Діарея після ковіду

Навіть здолавши вірус, організм потребує часу на відновлення. Дисбактеріоз, здуття, проноси можуть турбувати протягом усього реабілітаційного періоду. Потреби в специфічному лікуванні у такому разі зазвичай немає. Потрібно дотримуватись рекомендованого меню, підтримувати водний баланс та вживати пробіотик Ентерол Імуно. Він прискорить процес одужання, допоможе відновити кишкову мікрофлору після застосування противірусних та антибактеріальних засобів.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: