Skip to content

«Долина царів» на Дніпропетровщині: історія скіфської могили Чортомлик

Земляний насип заввишки 20 метрів на річці Чортомлик вважається одним із найбільших курганів скіфів періоду 4 століття до н.е.

На глибині 12 метрів знаходилась могила місцевого царя з царицею та їхніх слуг. Гробниця мала коридор та 5 залів. Разом із царською родиною в кургані похоронили їхніх коней та речі, серед яких багато срібла та золота.

Незважаючи на те, що Чортомлик ще в глибоку давнину був пограбований, тут виявили більше семи тисяч предметів із золота і срібла. І все ж після двох років наполегливої праці архітектура степового велетня і його внутрішній устрій продовжували приховувати чимало таємниць.

Дослідження Чортомлика проводили в 60-х роках 19 століття імператорська археологічна комісія під керівництвом І. Забєліна та у 80-х роках 20 століття українсько-німецькі археологи.

Скіфська могила Чортомлик - Наше Місто

Найвідомішою знахідкою вважають срібну амфору з позолотою й зображеннями людей та тварин. Саме їх вчені вважають підґрунтям для твердження, що стремена для коней були винайдені десь на території України і скіфи вже ними користувалися.

Скіфська могила Чортомлик - Наше Місто

Крім амфори, у кургані знайшли золоте оздоблення для чохла для лука зі стрілами з міфічними зображеннями, прикраси для одягу, мечі.

По матеріалам історичних видань.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: