Skip to content

«Маски-шоу» у Косована та інших: скандальні дії правоохоронців збурили суспільство

Правоохоронці продовжують масштабні обшуки підприємств як державної, так і приватної власності по Україні, які досить справедливо викликають у суспільства багато запитань. У лютому були обшуки у Національній спілці архітекторів України, Національному центрі Олександра Довженка, причому повторні. Та справжній розголос і обурення викликали дії  Нацполіції, яка 15 лютого прийшла з обшуками до великої ІТ-компанії України MacPaw Олександра Косована. Обшук проводився Спеціалізованою екологічною прокуратурою Офісу Генерального прокурора, Головним слідчим управлінням національної поліції та оперативними працівниками. Сам підприємець назвав їх тиском на бізнес, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на національні ЗМІ.

 «Маски-шоу» у Косована - Наше Місто

Про MacPaw

MacPaw – одна з найбільших продуктових ІТ-компаній України і резидент проєкту Дія.City. Компанія розробляє застосунки для покращеної роботи комп’ютерів Apple. Зокрема – програми для очищення пам’яті Mac, оптимізації фотосховищ та роботи з файлами.

Програми MacPaw встановлені на кожному п’ятому MacBook у світі. У компанії працює понад 300 осіб, її вартість Forbes оцінив у понад $300 млн. 

Про обшуки

Вдень 15 лютого власник MacPaw Косован повідомив про обшуки в офісі компанії та у його домі поліцією та Спеціалізованою екологічною прокуратурою. Вони пов’язані із землею, яку компанія купила у 2016-2021 роках. За його словами, там компанія реалізовувала проєкт, у який вклала десятки мільйонів доларів. Тепер же – “чиновники” хочуть заволодіти цією землею, вважає Косован.

За його словами, потреби в обшуку не було, адже компанія уже надала слідчим усі документи. У Нацполіції це заперечили: в компанії нібито не відреагували на їхні запити.

Зрозуміло, що подібні дії правоохоронці – це в першу чергу удар по репутації бізнесу.

У справі MacPaw уже працюють адвокати компанії, писав у Facebook Косован. Втім, справа за лічені години переросла масштаби компанії.

Дії та підходи правоохоронців розкритикував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Суд повинен встановити винуватість. Але ми живемо в цивілізованому столітті. За цифровою економікою майбутнє. Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Подібні підходи вбивають будь-який інвестклімат країни», – пояснив він. Міністр також анонсував появу законопроєкту «Маски-шоу Стоп».

Як відреагували на «маски-шоу» відомі українці.

 «Маски-шоу» у Косована - Наше Місто

Олег Гороховський, співзасновник Монобанк

-Я впевнений, що у нас у країні така кількість персонажів, які у всіх на слуху і якими потрібно займатися правоохоронцям, що влаштовувати маски-шоу одному з провідних бізнесменів країни – це просто свавілля.

Це незрозуміло інвесторам, і вони дивляться на нас, як на бананову республіку. Обшуки – це нонсенс для бізнесу у Європі. Про які податкові гавані та який рейтинг doing business можна говорити. Прийти до Косована – це означає прийти до кожного з нас.

Мене запитали у коментарях: «Коли до вас прийдуть, хто заступиться за вас?». Я відповів: «Подивимося!». На жаль, не можу відповісти: «До нас не прийдуть», оскільки правила гри настільки невиписані, що рано чи пізно прийдуть до всіх.

 «Маски-шоу» у Косована - Наше Місто

Володимир Многолєтній, співзасновник Genesis

За що воює країна? Мені важливо, щоб через пʼять або 10 років була країна, у якої є нормальне верховенство права, базове дотримання прав людини. За це була Революція гідності, за це війна йде. Саша багато допомагає армії, і приходить якийсь правоохоронець з ухвалою суду, і все це в такому форматі приземляється. Це трохи безглуздо і не відповідає тій країні, яку б всі хотіли бачити.

Чи вплине цей разовий кейс на інвестклімат? Мабуть, ні. Чи вплинуть 100 таких кейсів? Мабуть, так. Чи потрібно, щоб такі кейси припинились? Абсолютно точно – так. Компанії абсолютно точно не мають торкатися таких історій.

 «Маски-шоу» у Косована - Наше Місто

Міський голова Дніпра Борис Філатов вважає, що сьогодні у 99 відсотках випадків обшуки не мають жодного відношення до процесуального отримання доказів.

«Принизити. Розтоптати. Залякати. Політично попередити, щоб «не смикалися».

А зараз політики розповідають нам про справедливість.

Я маю питання.

«Ми воюємо за свободу та права людини чи за те, щоб після Перемоги прокинутися в іншій росії?», – написав він у свої соцмережах.

Фото Олександра Косована Ліга.нет. По матеріалам видання Ліга.нет, forbes.ua.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: