Skip to content

Ціни на продукти в Україні зростатимуть: що найбільше подорожчає навесні

Найближчим часом в Україні очікується дефіцит овочів та підвищення цін на молочні та м’ясні продукти. Що чекає на українців навесні з цінами на продукти харчування, розповів кандидат економічних наук та незалежний експерт Олександр Хмелевський, повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

Підвищення цін

За словами експерта, з початку 2023 року в Україні ціни на деякі продукти продовжили зростати. За січень-лютий подорожчання в середньому становило 9,8%. На жаль, така ж тенденція чекає на нас і в березні-квітні.

«Зокрема, зростання цін на овочі та фрукти зумовлене підвищенням вартості їх зберігання. Адже підприємці закладають свої витрати у споживчі ціни. Через війну та несприятливі погодні умови восени, виник дефіцит на деякі овочі. Наприклад, близько третини цибулі та четверта частина моркви вирощувалися в Херсонській області.Через окупацію та військові дії практично весь урожай у Херсоні було втрачено», – пояснює Хмелевський.

Він додав, що дефіцит частково компенсується імпортом овочів із Польщі та Туреччини, але останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на імпортні овочі. Це зумовлено високими цінами на електроносії у країнах-експортерах та високим попитом на продукти харчування.

М’ясо та молоко

Економіст зазначає, що так само продовжують дорожчати м’ясні та молочні продукти. В Україні швидко скорочується поголів’я рогатої худоби та свиней, у 2022 році – на 8% та 15% відповідно. Тому є певний дефіцит м’яса та молока, що покривається за рахунок імпорту.

«Однак, і за кордоном також відчувається дефіцит продовольства, і зростають ціни. Минулого року через воєнні дії в Україні суттєві збитки були й в птахівництві. Лише на фабриці в Чорнобаївці Херсонської області загинуло понад 4 млн курей. Тому з’явився такий дефіцит курятини і яєць. Інкубаторам потрібен спеціальний температурний режим. Перебої з електроенергією також призводять до недоотримання значних обсягів продукції. Зросли ціни на корми, паливо, електроенергію. Загалом зростання цін на м’ясо-молочну продукцію триватиме до травня», – прогнозує Хмелевський.

Олія і крупи

Ціни на крупи, борошно та олію виглядають зараз більш менш стабільними. Хоча у 2023 році й тут спостерігається деяке зростання.

«Запаси зернових та олійних культур залишаються в Україні значними. Через блокування Росією «зернового коридору» є ризики, що найближчими місяцями експорт цієї продукції істотно скоротиться і до нового врожаю на складах залишаться більші обсяги нереалізованої продукції. Це стримуватиме зростання цін. Проте ціни на хлібобулочні вироби зростатимуть через зростання цін на енергоносії та підвищення заробітної плати працівників галузі», – пояснив економіст.

Стабілізація та зниження цін

Хмелевський зазначає, що у травні очікується стабілізація цін через реалізацію підприємцями залишків продукції на складах перед новим урожаєм. Ближче до літа виростуть надої молока та виробництва яєць. Влітку спостерігатиметься сезонне зниження цін на продукти харчування.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: